22. märtsi hommikul leiti Tamsalu terviserajalt 15-aastase tüdruku lõike- ja torkehaavadega surnukeha, teatas riigiprokuratuuri avalike suhete juht Katrin Lunt. Ohvril olid juuksed ära lõigatud. Teos kahtlustatavatena peeti samal päeval kinni 15aastane Valeri ja 33aastane Natalja, järgmisel päeval võeti nad kohtu loal vahi alla. 26. märtsil pidas politsei kinni kolmanda kahtlusaluse, 51-aastase Sulevi, kes vahistati 28. märtsil.


Rakvere politseijaoskonnas toimunud pressikonverentsil teatas Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo, et juhtumi kolmas kahtlusalune Sulev on Natalja elukaaslane. „Tema on saanud kahtlustuse seksuaalkuritegudes ja vabaduse võtmises. Kõik see info on aga alles esialgne, sest uurimine on väldanud alles nädala,“ ütles ta.

Esialgu on Valeri ja Natalja saanud kahtlustuse mõrva toimepanemises julmal viisil. Sulevit kahtlustatakse sugulise kire vägivaldses rahuldamises noorema kui kaheksateistaastase suhtes isikuna, kes on varem samasuguse kuriteo toime pannud, ning ohvrilt vabaduse võtmises.

Kahtlustuse kohaselt võtsid Valeri, Natalja ja Sulev 18. märtsi õhtul tüdrukult vabaduse ning hoidsid teda Tamsalus Koidu tänaval asuvas korteris kuni 21. märtsi õhtuni.

Tapmise põhjuseks oli politseisse kaebamine

„Esialgsetel andmetel tarvitati sel ajavahemikul ohvri suhtes nii vaimset, füüsilist kui ka seksuaalset vägivalda,“ ütles Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo. „On alust arvata, et tüdruk tapeti, varjamaks tema kallal toime pandud kuritegusid,“ lisas Merilo.

Kui Marily tapmises kahtlustatavatena peeti 22. märtsil kinni 15-aastane Valeri ja 33-aastane Natalja, siis 51-aastase Sulevi pidas politsei kinni 26. märtsil.

Sündmustejada ise hakkas pihta aga mõned päevad varem, mil politseile laekus avaldus, et Marilyt on pekstud. Ta rääkis politseile, et Valeri kiskus teda juustest ning lõi näkku. „Marily kaebas ka kõhuvalu ning selgus, et varem oli Natalja teda jalaga kõhtu löönud,“ sõnas prokurör Merilo. Valerit selles küsimuses politsei enne traagilisi sündmusi üle kuulata ei jõudnud, küll aga oli temani toimetatud kutse ilmuda politseisse.

Vanemprokuröri sõnul lubavad praegused uurimisandmed oletada, et teo motiiviks oli politseile tehtud avaldus, milles tütarlaps süüdistas Valerit ja Nataljat enda löömises. „Seni saadud uurimismaterjali põhjal tapeti ohver terviserajal, surma täpse põhjuse selgitab ekspertiis,“ ütles Merilo.

Enamik haavu tekitati kirvega

Marily surma täpset põhjust ei ole veel teada, selle väljauurimine võtab ekspertidel veel aega. Küll aga on selge, et tüdrukul oli palju haavu üle keha, enamik neist tekitatud ilmselt kirvega.

Esialgu on Valeri ja Natalja saanud kahtlustuse mõrva toimepanemises julmal viisil. Sulevit kahtlustatakse sugulise kire vägivaldses rahuldamises noorema kui 18-aastase suhtes isikuna, kes on varem samasuguse kuriteo toime pannud, ning ohvrilt vabaduse võtmises.

Prokurör Merilo lükkas pressikonverentsil ümber mitmed ajakirjanduses levivad valeväited. Esiteks ei vasta tõele fakt, nagu oleks Marilyl pea maha lõigatud, küll aga aeti ta pea tõepoolest enne tapmist paljaks. Samuti ei vasta tõele, et Natalja on kandnud vanglakaristust tapmise eest. Prokuröri kinnitusel on Nataljat karistatud küll varguste, kahe röövimise ja avaliku korra rikkumise eest.

Kuigi politseile on selle traagilise juhtumi puhul ette heidetud mitmeid tegematajätmisi, kinnitas politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli büroo juht Raul Vahtra, et seni pole ühegi politseiametniku suhtes süütegu tuvastatud, aga uurimine käib edasi.

"Veel ei ole kõigele vastuseid, aga uurimine jätkub. Me ei anna hinnanguid, kas keegi jättis midagi tegemata, me vaatame üle kõik protseduurid ja juhised, et selliseid asju enam ei juhtuks. Täna ei ole veel ühest vastust, aga need tulevad kindlasti, kui menetlus lõpeb," sõnas Vahtra.

Marily ööbis Tamsalus kolmanda isiku juures

Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda rõhutas, et kõik, mida politsei Marily surmale eelnenud päevadel tegi, põhines infole, mis just siis teada oli. „Asjaolud ei viidanud sellele, et tol hetkel oleks olnud tüdruku elule ja tervisele otsest ohtu. Marily ei viibinud siis Tamsalus vägivallatseja juures, ta peatus seal kolmanda isiku juures,“ sõnas Kalda.

Samas tunnistas ta, et politsei on Natalja korterisse saanud kümneid väljakutseid, enamasti olmetülidele, mis on lahenenud sellega, et inimesed on kaineks saanud. Kalda andmetel helistas sotsiaaltöötaja Marily peksmise järel noorsoopolitseinikule, kes sel hetkel oli puhkusel. „Too palus helistada telefonil 110. Seda ei tehtud, sest ilmselt vajadust ei olnud ja Marily ema oli tütrega telefoni teel ühendust saanud,“ selgitas Kalda.