Politsei- ja piirivalveameti kodakondsus ja migratsiooniosakonna välismaalaste talituse juhataja Liis Valk ütles Delfile, et n-ö korralikest peredest pole ükski elamisloa taotleja loast ilma jäänud.

"Elamisloa aluseid on ka praegu piisavalt palju ja tänane regulatsioon võimaldab väga erinevate olukordade puhul elamisluba taotleda. Kõik, kellel on vajadus olnud, on elamisloa ka saanud," kinnitas Valk.

Eesti Päevalehes ilmunud artiklis "Elamisloasulide tõttu tõrjub Eesti ka heatahtlikke välismaalasi", kirjeldab ameeriklasest pere, kui keeruline oli neil saad teistkordset elamisluba. Neil õnnestus küll elamisluba saada, sest olid korra elamisloa saanud sissetulekute alusel.

Eesti elamisloa saamisele seati piirangud: sissetuleku alusel elamisluba enam ei saa ja äriühingu juhatuse liikme piiranguid karmistati. Välismaalaste seadus saab kohendusi: eile saadeti siseministeeriumist kooskõlastusringile muudatused, mis püüavad lihtsustada elamisloa saamist neil, keda siseministeerium peab Eestile lisandväärtust andvaks: eri alade tippspetsialistid, teadlased-õppejõud ja üliõpilased.

"Artikli kohta selgituseks, et alates 01.07.2012 ei saa enam elamisluba taotleda legaalse sissetuleku alusel, kuid kõik isikud kellel on vastaval alusel elamisluba välja antud, saavad oma elamisluba ka edaspidi pikendada," ütles Valk Delfile.

2010. aastal sai tähtajalise elamisloa kokku 3551 välismaalast, 2011. aastal oli selliseid inimesi 4307 ning 2012.aastal 3312.