Rabi Werzbergeri tapmine teemante täis kohvri röövikatse käigus teiselt mehelt tekitas New Yorgi poliitiliselt mõjukas Satmari hassiidi juutide kogukonnas suurt pahameelt, vahendab BBC News.

Rabi matustel osalesid tuhanded leinajad ja New Yorgi tollane linnapea David Dinkins pani välja 10 000 dollari suuruse vaevatasu arreteerimiseni viiva informatsiooni eest.

Tollal töötu narkomaan olnud Ranta mõisteti 1991. aastal süüdi ja 37 aastaks vangi.

New York Timesi uurimuse järgi ei dokumenteerinud asja uurinud detektiivid oma tegevust asjakohaselt, panid tunnistajale sõnad suhu ning panid Ranta ülestunnistuse kirja tingimustel, mida kohtunik pidas murettekitavateks.

Rantat ei seostanud tapmisega ükski füüsiline tõend ning pärast süüdimõistmist võtsid mitmed tunnistajad oma ütlused tagasi, teatas New York Times.

New Yorgi Brooklyni linnaosa prokuratuur hakkas asja uuesti uurima pärast seda, kui ringkonnaprokurör Charles Hynes moodustas töögrupi võimalike ekslike süüdimõistmiste uurimiseks.

Juhtumi esialgne juhtiv detektiiv Louis Scarcella on juurdluse kaitseks välja astunud ja väitnud, et pole kunagi kedagi süüdlaseks lavastanud.