Küpros palus Venemaalt umbes viie miljardi euro suurust laenu, teatasid kolm Vene ametnikku. Küpros pakkus vastu energia- ja muid varasid, ütles üks ametnikest. Need varad on merealused maagaasiväljad, teatas teine ametnik. Küprose valitsuse pressiesindaja Christos Stylianides ei vastanud mobiiltelefonile, vahendab Bloomberg.

Küpros ja Venemaa arutasid energiaalast koostööd ja võimalusi, et Vene firmad võtaksid osa Küprose merealuse gaasi kasutuselevõtmise pakkumistest. Läbirääkimistest võtsid osa Venemaa energiaminister Aleksandr Novak ning Küprose kaubandus- ja tööstusminister George Lakkotrypis.

Läbirääkimised kestavad nädala lõpuni, teatas Venemaa suuruselt teise panga VTB juht Andrei Kostin.

Venemaale on pakutud Küprose varasid, sealhulgas merealuseid gaasivarusid, aga Vene pool ei kuulnud midagi päriselt uut, teatas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev intervjuus Euroopa meediaväljaannetele. Gaasiväljad on Medvedevi sõnul keeruline teema territoriaalvaidluse tõttu Türgiga ning nende väärtuse hindamise keerukuse tõttu.

Küpros väidab, et gaasivarude suurus on 60 triljonit kuupmeetrit. Energiafirma BP statistilise ülevaate järgi võrdub see Suurbritannia 21 aasta vajadusega. Küpros on gaasivarude uurimislitsentsid seni välja andnud Noble'ile, Eni SpA-le ja Korea Gas Corporationile.

Gaasivarude ühe osa õigused on vaidlusalused Türgiga, kes hõivas 1974. aastal Küprose põhjaosa pärast riigipööret, mille eesmärk oli saare ühendamine Kreekaga. Kui Küpros 2011. aastal gaasi ja naftat puurima läks, saatis Türgi seda takistama uurimislaeva, mida saatsid sõjalaevad ja lennukid.