India ülemkohus teatas esmaspäeval, et Itaalia suursaadik Daniele Mancini on oma õigusliku puutumatuse loovutanud, vahendab BBC News.

India kohtu otsus on vastus Rooma keeldumisele saata Indiasse tagasi kaks merejalaväelast, keda süüdistatakse kahe India kaluri tapmises piraatide pähe. Mereväelastel lubati eelmisel kuul koju valima sõita tingimusel, et nad naasevad kohtuprotsessiks.

Itaalia välisministeerium teatas oma avalduses, et loodab endiselt leida lahenduse sõbralike suhete vaimus, mida püüab Indiaga säilitada.

Itaalia soovib, et merejalaväelaste üle peetaks kohut kodumaal. Itaalia hinnangul ei kuulu asi India jurisdiktsiooni alla, sest intsident leidis aset rahvusvahelistes vetes.

India väidab aga, et vaatamata laeva asukohale, on tal õigus mereväelaste üle kohut pidada, sest kalurid olid relvastamata indialased India kalalaeva pardal.

India ülemkohtu kolm kohtunikku otsustasid esmaspäeval, et Mancini, kes pidas merejalaväelaste vabastamise üle läbirääkimisi, loovutas oma puutumatuse, andes siduva lubaduse merejalaväelaste naasmise kohta.

India peaminister Manmohan Singh hoiatas tagajärgede eest, kui Itaalia merejalaväelasi tagasi ei saada. Itaalia keeldumine sellest on Singhi sõnul vastuvõetamatu.