Ülemkogu peamiseks teemaks olid majanduspoliitilised valikud praeguse kriisi leevendamisel ning tasakaal kokkuhoiupoliitika ja majanduskasvu toetavate sammude vahel. Kokku lepiti, et kindlaks tuleb jääda varem võetud suunale liikmesriikide konkurentsivõime parandamisel ja finantsdistsipliini hoidmisel.

Peaminister Andrus Ansip ütles kohtumisel, et liikmesriikide poolt võetud kohustused tuleb täita ja kõigest, milles varem on kokku lepitud, tuleb kinni pidada. Alles hiljuti tugevdatud stabiilsus- ja kasvupakti põhimõtteid ei tohi tema sõnul nõrgendada. „Need on uute töökohtade loomise aluseks,“ sõnas ta.

Tema sõnul on absoluutne enamus liikmesriikidest alustanud reformide elluviimisega ning täna võib näha juba reaalseid tulemusi. Edusamme on tehtud liikmesriikide eelarvete struktuursesse tasakaalu viimisel ning see kurss peab jätkuma. „Euroala seisab täna palju kindlamal alusel, kui aasta tagasi,“ ütles Ansip.

Peaminister selgitas, et Eesti koos teiste Balti riikidega on olnud edukas kasinuspoliitika elluviija. „Tänaseks on meie regioonis juba mitu aastat järjest kiireim majanduskasv ning tööpuudus väheneb,“ sõnas ta.

Reformide kõrval pidasid Euroopa Liidu valitsusjuhid ja riigipead oluliseks ka majanduskasvu soodustavaid investeeringuid tööpuuduse vähendamiseks. Kõnelustel oli fookuses just noorte tööpuudus, mis Eestis on küll alla Euroopa Liidu keskmist taset, kuid siiski kõrge.

Eelmisel ülemkogu kohtumisel saavutatud Euroopa Liidu mitmeaastase eelarveraamistiku kokkulepe näeb ette 6 miljardit eurot töökohtade loomiseks. „See on märkimisväärne investeering, mistõttu on oluline, et Euroopa Parlament eelarve kompromissi heaks kiidaks,“ rõhutas Ansip.

Majanduskasvu tagamiseks on Ansipi sõnul oluline tegeleda eelkõige praktiliste küsimuste lahendamisega. „Peame tegema rohkem toimiva ühtse energiaturu ja digitaalse siseturu loomiseks aastaks 2015,“ ütles ta.

„Need on tegelikud sammud, mis viivad kasvuni,“ sõnas Ansip.
Ülemkogu kinnitas üle möödunud aastal vastu võetud põhimõtted, mis on aluseks liikmesriikide konkurentsivõimet tugevdavate reformide elluviimisel ning ühtse siseturu arendamisel. Nimetatud põhimõteteks on laenamise normaliseerimine, kasvusõbralik eelarvete konsolideerimine, konkurentsivõime ja kasvu soodustamine, tööpuuduse ja kriisi sotsiaalsete tagajärgede leevendamine ning avaliku sektori arendamine. Põhimõtted on ühtlasi aluseks maikuus Euroopa Komisjoni poolt esitatavatele riigipõhistele soovitustele.

Tänasele ülemkogu kohtumisele järgneb veel euroala tippkohtumine, kus Euroopa Keskpanga president Mario Draghi annab ülevaate eurotsooni arengutest. Homme arutatakse Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid.