"Juba 2005. aastal kilkas Belgia, et MSN Messengeriga liidestatakse Belgia ID-kaart. Seda muidugi ei juhtunud," meenutas Martens.

Ta tegi enda sõnul juba siis Skype'ile ettepaneku kontrasammuna integreerida Eesti ID-kaart Skype'iga, mida pole siiani tehtud.

"Küsimus on siis šifreerimisvõtme ja autentimismahhanismi hoidmises," ütles Martens ja selgitas, et Skype'is käib see kõvakettal asuvates kopeeritavates failides, kuid ID-kaardiga integreerides oleks saladus "rauas" ehk mittekopeeritava kiipkaardi sees.

See välistaks Martensi sõnul igasugused võimalused saladustega suvaliselt ringikäimiseks, kas Skype'i enda muudatuste või mõne pahavara tõttu.

Martens ütles, et ei oska kommenteerida, mida Microsoft ja Skype on jugeolekuteenistustele või kellelegi enamale kättesaadavaks teinud.

Mitmed informatsioonijulgeoleku spetsialistid teatasid ajalehele Vedomosti, et Vene eriteenistused suudavad jälgida Skype'is toimuvaid vestlusi.

Pealtkuulamine võib olla võimalik

Group-IB peadirektor Ilja Satškov ütles, et eriteenistused suudavad juba paar aastat Skype'i mitte ainult pealt kuulata, vaid ka teha kindlaks Skype'i kasutaja asukoha.

Infotehnoloogia spetsialist ja ajakirjanik Henrik Roonemaa sõnul peab Skype ise ütlema, kas nende tarkvaras on n-ö tagauks või mitte. "Lihtsatel kasutajatel ei ole seda võimalik teada ega kindlaks teha," sõnas ta.

Roonemaa sõnul on tagaukse programmeerimine tehniliselt kindlasti võimalik ja näiteks Skype'i Hiina-versioonis on midagi sellist ka tehtud.

"Tegelikult ei ole üldse mingit laialt kättesaadavat tasuta internetiteenust tarbides põhjust mõelda, et see on kindlasti täiesti pealtkuulamiskindel ja valitsusasutused ei pääse sellele ligi," arutles Roonemaa. "Võib-olla see on nii, võib-olla mitte, aga kindel ei julgeks mina küll ühegi sellise teenuse puhul olla."

Roonemaa märkis, et meie telefone on riigi jõuasutustel põhimõtteliselt võimalik pealt kuulata ja netiliiklust jälgida. "Õigusriigis peaks olema pigem küsimus reeglites, protsessides ja järelevalves, et kes, kuidas, millistel tingimustel ja kelle loal võib sellist asja teha," lisas Roonemaa.