Kaitseväe juhataja andis sõduritele ülevaate riigikaitse kümne aasta arengukavast ning vastas nende küsimustele. Kaitseväelasi huvitas eelkõige arengukavast tulenevad muudatused kaitseväes, välisoperatsioonid pärast Afganistanist lahkumist, veteranipoliitika ja palgaküsimused.

Kaitseväe juhataja rõhutas, et aprillist rakenduv palgatõus peab kinnistama trendi, et noored sooviks aina enam liituda kaitseväega ega lahkuks sellest kiirustades.

"Peame saavutama olukorra, kus kaadrikaitseväelaste hulk hakkab taas jõulisemalt tõusma. Palgafondi suurendamine 18,7 protsendi võrra ja sealt tulenev palgatõus on üks selle eesmärgi saavutamise tagatistest. See annab meile lõpuks ometi tagasi konkurentsivõime noorte tööle kutsumisel ja nende ametis hoidmisel."

Vastates küsimusele, millised väljakutsed ootavad kaitseväelasi ees pärast Eesti kontingendi lahkumist Afganistanist, ütles kaitseväe juhataja, et töö kaitseväes ei lõpe kunagi. "Kaitsevägi ongi selliselt üles ehitatud, et peab taluma nii väljaõpet, ettevalmistusperioode kui ka missioone ja lahingoperatsioone," ütles Terras.

Konkreetsemalt panustab Eesti kaitsevägi 2015. aastal kuni 50 kaitseväelasega Põhjala lahinggruppi. 2016. aastal osaleme kuni 600 kaitseväelasega NATO kiirreageerimisjõudude koosseisus, lisaks täidame vajadusel riigikogu volitusel Euroopa Liidu ja NATO raames väiksemaid ülesandeid.

Sõdureid huvitas samuti veteranide hariduse ja ümberõppe võimalused, toetused, laenude garanteerimine ja veteranipoliitika põhimõtted laiemalt. Terras sõnas, et ehki paljud rakendusaktid on veel töös, on veteranipoliitika alustalaks põhimõte, et igale meetmele on tagatud ka finantseerimine.

Kindralmajor kutsus ka kõiki veterane võimalusel kuulama 23. aprillil Vabaduse väljakul esimest veteranipäeva kontserti. Veteranipäeva tervituse ja äramärkimise saavad ka veteranid välisoperatsioonidel.

Tänades sõdureid nende teenistuse eest andis Jaapanist ametlikult visiidilt saabunud ja seal ka Eesti sumomaadleja Kaido Höövelsoni ehk Barutoga kohtunud kaitseväe juhataja kontingendile üle Baruto kalendri ja maadleja hea sõduriõnne soovi sõduritele. Baruto saatis ka oma "käpajälje", et sõdurid saaks mõõta oma käelaba suurust sumomaadleja omaga ning sellest ehk ka eeskuju võtta.