ÜRO sõltumatud eksperdid kutsusid teisipäeval Saudi Araabia võime üles hukkamist mitte läbi viima. Eksperdid väljendasid muret väidete üle, et süüdistused Sarhan al-Mashaikhi, Saeed al-Zahrani, Ali al-Shahri, Nasser al-Qahtani, Saeed al-Shahrani, Abdul Aziz al-Amri ja Ali al-Qahtani vastu olid fabritseeritud ning nad mõisteti süüdi ebaausatel kohtuprotsessidel, vahendab BBC News.

ÜRO piinamisalase eriraportööri Juan Méndezi sõnul tuntakse suurt muret ka väidete üle, et seitset isikut piinati ja koheldi kinnipidamisasutuses halvasti ning neid sunniti ülestunnistustele alla kirjutama.

Kui see kinnitust leiab, on see Saudi Araabia rahvusvahelise õiguse järgi võetud rahvusvaheliste kohustuste täitmata jätmine, rõhutas Méndez.

Inimõigusteorganisatsioon Amnesty International nimetas hukkamisi puhtaks jõhkruseks ning teatas, et kaks hukatut olid kuritegusid toime pannes alaealised.

„See on verine päev, kui valitsus hukkab seitse inimest piinamisega saadud ülestunnistuste alusel, mida arutati kohtuprotsessil, kus neil ei olnud õiguslikku esindajat ega võimalust edasi kaevata,“ ütles Amnesty Internationali Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika direktor Philip Luther.

Saudi Araabia siseministeeriumi kolmapäevases avalduses ei mainita, kuidas mehed hukati, öeldakse ainult, et nende surmanuhtlused viidi täide Abhas.

Oodati, et meestel raiutakse pead maha, kuid kinnitamata andmetel olid võimud sunnitud mõõgameeste nappuse tõttu mahalaskmismeeskonda kasutama.

2012. aastal hukati Saudi Araabias 69 inimest.