Ei demokraatide ega vabariiklaste eelnõu saanud kokku vajalikku 60 poolthäält, mis tähendab, et reedel jõustub 85 miljardi dollari suurune valdkonnaülene eelarvekärbe (sequester), vahendab BNS.

Uudis peegeldab patiseisu Washingtonis, kus esindajatekoda on vabariiklaste ning senat ja Valge Maja demokraatide käes.

President Barack Obama süüdistas vabariiklasi USA majanduse ohtuseadmises. Tema sõnul on sellise käitumise tulemuseks "meelevaldsed, automaatsed eelarvekärped, mis tähendavad töökohtade kadumist ja aeglustavad meie [majanduse] taastumist".

Vabariiklasest esindajatekoja spiiker John Boehner nimetas senati tegevust "piinlikuks".

Demokraadid tahavad riigi tulusid suurendada maksudest hoidumist võimaldavate seaduseaukude kõrvaldamise ja kulude kokkuhoiuga.

Seevastu vabariiklased ei poolda maksutõusu, kuid lubaksid president Obamal otsustada, millised riigiametid hakkavad vähem raha saama.

Uusimad kärped tulenevad Valge Maja ja vabariiklaste 2011. aasta kokkuleppest, millega taheti seadusandjaid sundida kompromissile, kuidas USA 11,7 triljoni dollari suurust riigivõlga kahandada.

Reedel jõustuvad muudatused vähendavad valitsusasutuste eelarveid 1. oktoobrini 5 protsenti ja Pentagonil kaheksa protsenti. Mõnda sotsiaalabiprogrammi muudatused ei puuduta.

Obama kavatseb kujunenud olukorda arutada reedel kongressi mõlema koja liidritega. See on Obama ja vabariiklaste juhtide esimene näost näkku kohtumine sel aastal. USA poliitikuid ootab enne suve veel mitu eelarvekari.