"Et ikkagi maksumaksja raha ja avaliku elu tegelased ja meil kõigil on õigus näha, eks. Ma täitsa mõistan toda rahvalikku vajadust, niigi on raske aeg, väga paljud tublid tööinimesed on praegu hädas ja tulevad vaevu ots-otsaga kokku," rääkis Rooste Delfile.

Pika kätlemistava muutmiseks või kaotamiseks on aga eestlased Rooste hinnangul liiga konservatiivsed. "Võib-olla tõesti too "punase vaiba sisenemine" kuidagi korvaks seda suurest kätlemisest loobumist, aga eestlased on oma ootustes üldiselt konservatiivsed ja ei salli eriti muutuseid, isegi, kui aeg ise kisendab nende järele," ütles Rooste.

Rooste lisab veel, et kogu meedia ei peaks tegelema presidendi külaliste mõnitamisega. "Mis kuram see on, kes on kõik nood spetsialistid, et hinnata inimese ja ta rõivaste ja ihu ilu jne, ja miks peab rock'n'rolli laulja Tanel Padari üle nõnda ilkuma, et ta veidi vindine oli sääl," küsis Rooste.

"Ma mõistan küll, et sääl on ka kõik nood poliitikunahad, ministrid ja riigikogujad kohal, kes viimasel ajal oma sigadustega riigile käkki keeranud ja rusikad tõesti sügelevad taskus. Aga milles on süüdi tublid aasta vanaemad või noored hakkajad eestivene ärimehed, et neid sama liistu pääle tõmmatakse ja eri meediumes ilkumiseks välja riputatakse, nagu kurjategijaid kunagi linnaväravate taha?" arutles Rooste.

Kirjaniku sõnul on parim alustada muutumist iseendast. "Televiisorikast tasub säärasel tähtsal pühal üldse stepslist tõmmata – siis pole varsti vajadust ka siukest saadet ja tseremooniat teha," lisas Rooste.

Suhtekorraldaja Ivo Rull otsutas oma täna Delfis ilmunud arvamusloos sellele, et kätlemine kestab liiga pikalt ning kätlemine tema hinnangul vastuvõtu formaadis anakronism, mille oleme üle võtnud põhjanaabritelt.

"Enamikes Euroopa riikides ei suru riigipea oma külalistel kätt riigi aastapäevadel korraldatavatel pidulikel üritustel," ütleb Rull.

Rulli meelest võiks presidendi vastuvõtu kätlemistseremoonia asendada Oscari gala stiilis punasel vaibal külaliste saabumisega. "Selle käigus saaksid kõik kutsutud oma 15 sekundit kuulsust kenasti kätte ning kõikide külaliste peole saabumine ei kestaks mitte kauem kui poolteist tundi. Oleks tempokas ja meeleolukas, kleidid ja frakid saaksid liikuvale pildile täies ilus," leiab suhtekorraldaja.