"Kindlasti ei sobi Priit Kama peadirektoriks. Häid külgi tal ma ei teagi. Võib olla ministri seisukohalt tema pugejaslik püüdlikkus justiitsministeeriumis Vaheri (Ken-Marti Vaher - toim.) ministriks olemise ajal ja praegugi aset leidev kolimine Ida-Virumaale," ütles Pikaro Delfile.

Endine politseinik tuletas meelde, et Kama oli kunagi õiguskantsleri kandidaat ning siis käis ta riigikogu fraktsioonides ja esines ka suures saalis.

"Hääletati ta muidugi maha. Sellest ajast on ta tahtmatult meelde jäänud ja uudised on vaid tema nõrkuse tunnustega. Vanglate juhtimisega pole ta korralikult toime tulnud, töötajatega arvestada ei suuda. Ta on formalist, primitiivse juhtimismudeliga, kõiki vaidlusi alluvate ja endiste alluvatega lahendab vaid teiste huvisid rikkudes. Olen ühesel seisukohal, et Kama peadirektorina toob kaasa ametkonda tuimust, töötegijate laialiminekut, mõõdikute sisseviimist ühel või teisel kujul," oli Pikaro kriitiline.

Pikaro tuletas ka meelde Kama paari aasta tagust skandaali, kus kantsler veetis mitu nädalat eksperimendi korras vanglaseinte vahel. "Eksperimenti kellegagi ei kooskõlastanud ja enda arvates mängis luurajat. Tegelikult näitas see tema isiklike omaduste seas ühe olulise osakuse puudumist: saamatus inimestega suhtlemisel. Kui vanglate asekantsler ei suuda alluvatelt teada saada olukord vanglas ja peab ise sinna minema "agendina", siis on see saamatuse tipp," lisas Pikaro.

Tuntud ekskomissar oli äärmiselt kriitiline ka siseministeeriumi läbi viidud PPA juhi konkursi osas ning ütles, et vastutavale kohale polekski olnud mõtet konkurssi välja kuulutada.

"Arvan, et kandidaate peadirektori kohale on olemas. Tegemist peab olema spetsialistiga, kes on kokku puutunud kahe-kolme ministeeriumi valdkonnaga. Hoidku jumal mõne prefekti määramisest. Mõni neist on saamatu, mõnel muud inimlikud nõrkused ja mõnel lihtsalt nõrk mälu endise tegevuse suhtes," ütles Pikaro, kuid kedagi otseselt PPA juhiks ise soovitada ei soovinud.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori kandidaatide hindamiskomisjon otsustas sihtotsingu tulemusel esitada siseministrile peadirektori kandidaadiks justiitsministeeriumi asekantsleri Priit Kama.
“Soovisime leida politsei- ja piirivalveametile võimeka juhi, kellel oleks siseturvalisuse valdkonnas märkimisväärne kogemus, aga ka värske pilk valdkonna edasiseks arendamiseks,“ ütles siseministeeriumi teatel hindamiskomisjoni esimees, siseministeeriumi kantsler Leif Kalev.

„Kama on senises töös justiitsministeeriumis tõestanud ennast tugeva juhina – ta on vanglateenistuse reformimisel üles ehitanud kaasaegse, euroopaliku ja efektiivse süsteemi. Loodame, et ta kasutab oma kogemusi ka uue valdkonna juhtimisel,” rääkis Kalev.

„Sihtotsingu raames kutsuti Priit Kama kandideerima PPA juhi kohale, sest komisjoni hinnangul on tal väärtuslik kogemus muutuste juhtimisel,“ lisas hindamiskomisjoni esimees.