„Eks rahastada tuleb kõike. Kalendrit on vaja, sest on väga palju neid, kes seda osta ei suuda,“ ütles Tammemägi Delfile.

„Oleme saanud selles osas väga positiivset tagasisidet ning soovitakse just selliseid kalendreid, kuhu saab märkida näiteks arsti juurde mineku aja,“ lisas ta.

Kuigi tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et linna supiköögi vabatahtlikud peavad eelarvest puudujääva raha ise otsima, siis Tammemägi hinnangul asi nii hull ei ole ning kalendrite trükkimine peab jätkuma, sest nende järele on samuti praktiline vajadus.

Tallinnas on abivajajaile päevas vähemalt ühe söögiportsjoni tagamise ehk supiköökide töö võtnud enda peale vabaühendused. Nädala on omavahel ära jaganud MTÜ Päästearmee ja MTÜ Sõbra Käsi: üks katab laua kolmel päeval, teine neljal päeval nädalas.

Nagu räägib MTÜ Sõbra Käsi juhataja Liivi Reilson, otsustas Tallinna linn aga äsja, et ei anna raha kogu vajaliku supikoguse – 220 portsu –, vaid ainult 162 portsu jaoks päevas. „Meil käib juba mõnda aega vähemalt 220 inimest, tihti ka rohkem,” rääkis Reilson. Sama tõdeti Päästearmeest.

„Abivajajate hulk suureneb, supiköögis ei käi täna enam Põhja-Tallinna ja ega ainult Tallinna elanikud, vaid tullakse ka kaugemalt. Näiteks Viimsi ja Harku vallast. Tekkinud on selline sotsiaalturism - inimesed liiguvad sinna, kus sotsiaalsüsteem on tugevam,“ rääkis Tammemägi, kes on ka ise käinud supiköökides kohal ja vabatahtlikuna Toidupangale toitu kogunud.

Kuigi supiköögid on juba praegu üsnagi kehvas olukorras, siis lubab Tammemägi, et kui olukord veelgi halveneb, siis ollakse valmis eelarvest erakorralisi summasid toiduabi jaoks välja käima.

„Reservfondist oleme juba sel aastal supikööke toetanud ning ilmselt tuleb seda veel teha,“ kirjeldab ta olukorda.

„Põhja-Tallinn ongi selline piirkond, kus ei saagi teisiti ja MTÜ-dega peab olema hea koostöö, sest abivajajaid on palju. Inimesed on kukkunud päris suurde vaesuse lõksu, sest on isegi neid, kes käivad tööl, kuid tulevad supikööki sööma, sest elukallidus on nii kõrge,“ rääkis Tammemägi.

Kui kellelgi peaks olema soov aidata Põhja-Tallinna supikööke, siis tasub pöörduda otse neid haldavate MTÜ Päästearmee ja MTÜ Sõbra Käsi poole või minna abipakkumisega linnaosa valitsusse.