„Meie lõpetamata ülesanne on taastada põhiline tingimus, mis selle riigi üles ehitas – idee, et kui teha kõvasti tööd ja täita oma kohustused, võib edasi liikuda, olenemata sellest, kust sa tuled, kuidas sa välja näed või keda sa armastad,“ ütles Obama teisipäeva õhtul, rääkides juba eelmise aasta valimiskampaaniast tuttavatel teemadel, vahendab CNN.

President rõhutas majanduskasvu ja töökohtade loomise olulisust ning kinnitas, et tema ettepanekud ei suurenda riigivõlga, kuigi Valge Maja pole tema algatustele mingeid hinnasilte välja pakkunud.

Obama pöördus ka emotsionaalselt kongressi poole palvega korraldada hääletus relvaseaduste vastuoluliste karmistamisettepanekute üle.

Lisaks sellele kutsus Obama seadusandjaid üles tegema koostööd rahva hüvanguks ja ütles, et ameeriklased ootavad, et nad asetaksid riigi huvid partei huvidest ettepoole.

„Nad ootavad meilt mõistlikke kompromisse, kus me selleks võimelised oleme,“ ütles Obama. „Sest nad teavad, et Ameerika liigub edasi ainult siis, kui me teeme seda koos ja kohustus seda liitu parandada jääb meie kõigi ülesandeks.“

Rääkides ägedast parteidevahelisest võitlusest tema esimesel ametiajal kutsus Obama üles jätma parteide huvid kõrvale ja tegema tööd eelarve vastuvõtmiseks, mis asendaks halastamatud kärped targa säästmise ja arukate investeeringutega tulevikku.

„Ja tehkem seda ilma äärmuspoliitikata, mis asetab surve tarbijatele ja hirmutab eemale investoreid,“ ütles Obama aplausi saatel. „Planeedi Maa võimsaim riik ei saa äri ajada ühest tehislikust kriisist teise libisedes. Me ei saa seda teha. Lepime siinsamas kohe praegu kokku, et hoiame rahva valitsuse avatuna, maksame oma arved õigel ajal ning säilitame alati täieliku usu ja usalduse Ameerika Ühendriikide vastu.“

Oma kõnet alustas Obama positiivse noodiga, öeldes, et riigil on korralik jalgealune edasiliikumiseks.

„Koos oleme me kriisi jäetud rusud ära koristanud ja võime öelda uue enesekindlusega, et riigi seis on tugevam,“ ütles Obama.

President nõudis kongressilt tegutsemist poliitiliselt tundlikes küsimustes, nagu näiteks immigratsioonireform. Veel puudutas Obama palgavõrdsuse seadust, mille eesmärk on muuta naistele lihtsamaks diskrimineerimise vastu võitlemine töötasude osas ilma tööd kaotamata, uusi ettepanekuid alternatiivse energia keskuste arendamiseks USA-s ning abi inimestele eluasemelaenude refinantseerimiseks praeguste madalate intressimäärade juures.

Obama jätkas tulistamisohvrite saalis viibides karmimate relvaseaduste nõudmist, mille vastu on rahvuslik relvaassotsiatsioon NRA ja seadusandjaid mõlemast parteist. Obama sõnul on tulistamisohvrid ära teeninud selleteemalise hääletuse kongressis.

Obama mainis ka Põhja-Korea maa-alust tuumakatsetust, mida riigidepartemang nimetas provokatiivseks ja äärmiselt kahetsusväärseks.

Obama teatas, et samal ajal järgmisel aastal on Afganistanist koju toodud veel 34 000 USA sõjaväelast. Sellega vähendatakse USA sõjaväelaste arvu (praegu 66 000) enam kui poole võrra.

President lubas täitevvõimu tegutsemist kliimamuutuse vastu, kui kongress ei suuda reageerida pikale nimekirjale tõenditest selle kohta, et riik ja kogu maailm seisavad silmitsi selle üha suurenevate mõjudega üha sagedasemate ja tugevamate tormide, metsatulekahjude ja põudade näol.

Ühe uue meetmena kirjutas president teisipäeval alla korraldusele, mis puudutab riigi peamisi küberjulgeolekualaseid vajadusi.

Korraldus muudab riigi kriitilist infrastruktuuri kontrollivatele erafirmadele lihtsamaks küberrünnakute kohta valitsusega informatsiooni jagamise. Sisejulgeoleku ministeerium jagab vastutasuks firmadega klassifitseeritud informatsiooni arvatavate või arvatavasti ees ootavate rünnakute kohta.

Kongress ei ole seni suutnud vastu võtta ühtegi kümnetest küberjulgeolekualastest seaduseelnõudest, mis peaksid kaitsma kriitilisi infrastruktuure internetikurjategijate eest.