Eelmine nädal Tallinnast Kopenhagenisse lennates sattusin taaskord Tallinna Lennujaama turvakontrollis eestlastele omase reeglite punktuaalse järgimise ohvriks.

Olin pakkinud vedelikud (hambapasta, higipulga, lõhna ja veel mõne potsikukese) ilusti läbipaistvasse kilekotti, aga selgus, et kilekott on natuke liiga suur ja ei käi krõpsuga pealt kinni, vaid oli kleepuva äärega.

Viisakalt soovitati kõrvalt automaadist ühe euro eest osta sobiv kilekott, aga kuna mul münte juhuslikult kaasas ei olnud, lennutas kena tüdruk kummikinnastes mu asjad kaarega prügikasti.

Ehk ma siis tõesti rikkusin seadust ja see ohver turvalisema lennu huvides ei olegi ju suur. Lennukitäie inimeste ohtupanemist sellega, et krõpsuga kilekotti pakkimata hambapastaga pardale lähen, ei tahaks ma tõesti oma südametunnistusele võtta.

Järgmine päev lendasin Kopenhagenist Berliini ja kuna see "ebaturvaline kilekott" oli mul veel alles, mõtlesin teha katse ja vaadata, kuidas välismaal täpselt samasse asjasse suhtutakse.

Ei Kopenhagenis ega hiljem ka Berliini turvakontrollis teinud keegi sellest probleemi. Mõlemad lennud tundsin tõsist hirmu, et äkki on ka mõni terrorist korrektsesse kilekotti pakkimata hambapastaga pardale saanud. Õnneks läks kõik hästi.

Võimalik, et Tallinna lennujaama turvatöötajal oli tol hommikul paha tuju ja välismaa turvakontrollides töötavad lihtsalt lohakad inimesed.

Uurime järgi. Kuna see nädal tuli veelkord lennata Hamburgi, kordasin katset ning taaskord Tallinna lennujaama turvakontrolli jaoks oli mu kilekotike "liiga suur".

Olin seekord ettenägelikult euromündi varunud ja automaat andis välja kaks väikest krõpsudega kilekotikest, mis küll ei mahtunud kinni kui oma pudelikesed ümber olin tõstnud, aga see ei paistnud turvatöötajat häirivat. Ilmselt võib kotike olla ka lahti, aga peaasi, et on väike ja käib teoorias kinni krõpsuga.

Saksamaalt tagasi tulles ei teinud taaskord keegi mu suuremast kilekotikesest välja ja seekord lõppes lend turvaliselt.

Nii palju siis saksa täpsusest ja eesti moodi seaduskuulekusest. Igatahes pooldan turvalist lendamist!