Kõigist väärteomenetlustest lõviosa moodustabki just erinevate liiklusrikkumiste menetlemine.

„Bürokraatiale ehk paberimäärimisele kuluvat aega vähendades saame vabanevate 70 000 töötunniga aastas tõsta korrakaitse, sealhulgas eeskätt vahetu liiklusjärelevalve mahtusid,“ sõnas siseminister Ken-Marti Vaher.

„Edaspidi on võimalik võtta videosalvestis vaidluste puhul kaaluka tõendina arvesse ja sellega asendada märkimisväärne hulk kirjalikke protokolle, arvestuslikult väheneks väärteomenetluse keskmine aeg poole võrra ning tõuseks ka tõendusmaterjali kvaliteet“, selgitas minister.

Kiiruseületamise puhul kulub menetlustoimingutele, sealhulgas eeskätt protokolli vormistamisele 30-40 minutit patrulli tööajast. Seni ei olnud väärteomenetluses võimalik videosalvestist ilma täiendava protokollimiseta tõendina käsitleda. Paljudes patrullautodes on rikkumise audiovisuaalset fikseerimist võimaldavad seadmed juba praegu olemas, seadusemuudatus võimaldab seda tehnikat ka eesmärgipäraselt ja mõistlikult kasutada, hoides kokku nii menetlusaluse kui menetleja aega, samas vähendades vaidlusi.

„Kindlasti ei kao ka paberile kantud protokollid ka pärast seadusemuudatuse vastuvõtmist kuhugi, kuid seadusemuudatus loob alternatiivse võimaluse menetlustoimingute läbiviimiseks,“ lisas minister.