Filipiinide võimud vahistasid eelmise nädala kolmapäeva öösel Taguigi- nimelises linnas asuvas restoranis toimunud haarangu käigus 36-aastase Urmas Sääse ja tema kaaslase, keda süüdistatakse kohaliku tuntud uudisteankru pojalt ja meediaärimehelt raha väljapressimise katses.

Sääse puhul on aga tegemist ärimehega, kes sai aastaid tagasi toime pandud kindlustuspettusega 1,3 miljonit krooni kasu ning põgenes seejärel Eestist ja on aastaid olnud tagaotsitav.

Eesti Ekspress kirjutas mullu sügisel, et kamp mehi mõistei süüdi selles, et nad müüsid liisingfirmadele mitme miljoni krooni eest varastatud või olematuid autosid ning pundis olid ka kolm ARK ametnikku.

Lühikese aja jooksul oskas grupp seltsimehi, ligi 20 Tallinna ja Harjumaa elanikku – enamik neist 30ndates eluaastates ja varem karistatud – hankida kümmekond hinnalist sõidukit, võltsida sadu dokumente, luua libaidentiteete nii autodele kui inimestele, ära kasutada paari ametniku räpast südametunnistust ning lüpsta liisingfirmadelt ligemale kolm miljonit krooni, kirjutas leht.

Eri riikides varastatud, võltsitud kerenumbritega Eestisse jõudnud või – mis veel kummalisem – vaid paberil eksisteerinud Porsche Cayenne’id, BMW X5-d ja isegi üks reisibuss tegid läbi totaalse muutumise. Liisingfirmade lauale jõudsid aga pealtnäha laitmatud pakkumised.

Sellise skeemitamisega oli seotud ka Sääsk, kes saigi väidetavalt kahe sellise hämara tehinguga kokku ligi 1,3 miljonit krooni, kuid põgenes seejärel Eestist.

Filipiinide võimud aga vahistasid kolmapäeva öösel Sääse ja tema kaaslase. Nimelt rääkis 23-aastane kohaliku meediakompanii kaasomanik Arnauld Ymanuel V. Clavio politseile, et Sääsk ning tema kaaslane Docot olid võtnud jõuga ära mehe telefoni IPhone 5 ning keeldusid seda tagastamast enne, kui on saanud 28 000 peesot ehk ligikaudu 500 eurot.

Kuna kohalike võimude sõnul viibib Sääsk alates 2009. aastast riigis illegaalselt, siis peale prokuratuuri menetlustoiminguid antakse eestlane üle immigratsioonibüroole, kes korraldab ilmselt mehe õiguspärase riigist väljasaatmise.

Keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Kaarel Kuuse kinnitusel laekus ka Eesti Interpoli riiklikule keskbüroole möödunud nädalal informatsioon, et Filipiinidel Eesti kodanik on riigi poolt tagaotsitav Urmas Sääsk.

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakovi sõnul on ministeerium Eesti kodaniku kinnipidamisest teadlik, kuid kinnipeetu abi saamiseks ministeeriumi poole pöördunud ei ole. "Kui kodanik konsulaarabi saamiseks soovi avaldab, on välisministeerium ja aukonsul valmis talle seda osutama," kinnitas Sudakov Delfile.