"Benghazi ei toimunud tühjalt kohalt," ütles Clinton mässuliste rünnaku kohta USA konsulaadile Liibüas, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Clinton lootis senati välissuhete komitees tunnistust andes ilmselt tõmmata joone alla 11. septembril Benghazis toimunud rünnakule, milles hukkusid USA suursaadik Chris Stevens ja veel kolm ameeriklast ning mis vallandas Ühendriikides poliitilise tormi.

"Araabia revolutsioonid paiskasid võimudünaamika segi ja killustasid piirkonna julgeolekujõud," selgitas välisminister olukorda, milles rünnak aset leidis, et jätkata liigutava pildiga kohtumisest hukkunute omastega.

"Minu jaoks ei ole see pelk välispoliitika. See on täiesti isiklik asi. Mina ja president Obama olime vastas, kui need lippudega kaetud kirstud kodumaale toodi. Mina embasin hukkunute emasid ja isasid, õdesid ja vendasid, poegi ja tütreid," sõnas Clinton emotsionaalselt senaatoritele.

Clinton rõhutas, et USA diplomaatia ei tohi geopoliitiliste muutuste tõttu tekkinud uute väljakutsete ees taanduda, vaid Ühendriikidel tuleb "muutuvale ohukeskkonnale" vastu astuda.

"Me ei saa praegu endale taandumist lubada. Kui Ameerika puudub, eriti ebastabiilses keskkonnas, on sel tagajärjed. Ekstremism võtab maad, meie huvid kannatavad ja ohtu satub meie julgeolek kodus," ütles välisminister.

Clinton juhtis tähelepanu ka "ebastabiilsusele Malis", mille tagajärjeks on terroristide mõju laienemine ja uued rünnakud, nagu möödunud nädalal võis juba Alžeerias näha.

Pärast terviseprobleemidest toibumist loodab Clinton ilmselt tõmmata joone alla Benghazi rünnakule, mis vallandas USA-s poliitilise tormi. Uurimine on päevakajaline ka hiljutise rünnaku tõttu Alžeerias asuvale gaasitehasele, kus hukkus kolm ameeriklast.

Clinton pidi algselt andma kongressi kahele komisjonile tunnistusi detsembris, kuid oli sunnitud tervislikel põhjustel saatma enda asemel oma kaks asevälisministrit. Detsembri algul haigestus Clinton Euroopa-visiidilt naastes kõhuviirusesse ning sai seejärel vedelikupuuduse tõttu minestades ja kukkudes peapõrutuse. Viimane põhjustas trombi, mille tõttu välisminister vajas lühiajaliselt haiglaravi.

Hiljutine uurimisraport kritiseeris teravalt erakordselt puudulikke turvameetmeid Benghazis, kus islamistide rünnakus USA konsulaadile hukkusid suursaadik Chris Stevens ja veel kolm ameeriklast.

Kõige teravamalt võtsid välissuhete komitees Clintoni vastu sõna vabariiklastest senaatorid Marco Rubio ja Ron Paul, kes heitsid välisministrile eriti ette Benghazist vahendatud informatsiooni puudulikkust. Ron Pauli sõnul oleks ta presidendina Clintoni vallandanud, kui oleks teada saanud, et välisminister ei loegi kõiki Liibüast saabuvaid märgukirju.

"See on ebaõnnestumine juhina," süüdistas Paul.

"Kogu austuse juures, aga tõsiasi on see, et meil on neli tapetud ameeriklast. Kas on siin mingi oluline vahe, kas nad tapeti protestiks või mõned öösel väljas olnud mehed otsustasid järsku ameeriklasi tapma hakata. Mis seal lõppude lõpuks vahet on? Meie asi on selgeks teha, mis juhtus ja teha kõik selleks, et seda enam juhtuda ei saaks," ütles Clinton, kes eitas teravalt nagu oleks administratsioon varjanud juhtunu asjaolusid ja motiive.

"Mitte miski ei saa tõest kaugemal olla. Keegi pole midagi varjanud ega vassinud. Selliste juhtumite puhul ongi äärmiselt raske informatsiooni saada ja me ei tea tegelikult siiani kõiki üksikasju," tõdes välisminister.

Clinton andis tunnistusi vahetult enne seda, kui senat asub arutama tema järeltulija John Kerry ametisse kinnitamist. Tõenäoliselt toetab senat kindlalt Kerry kandidatuuri ja ta võib juba mõne päeva pärast ametisse asuda.