"Me ei tohi seda enam edasi lükata, me peame nüüd ja kohe tegutsema," ütles president Valges Majas antud pressikonverentsil, vahendab BNS.

Seadusemuudatuste näol on tegemist asepresident Joe Bideni juhitud töörühma vähem kui kuu jooksul koostatud plaanide nimekirjaga tulirelvavägivalla ohjeldamiseks Ühendriikides. Biden alustas tööd kohe pärast Connecticuti osariigis Newtowni algkoolis detsembris aset leidnud veresauna, milles tapeti 20 last ja kuus koolitöötajat.

Määrustega üritatakse vältida muu hulgas tulirelvade sattumist vaimuhäiretega inimeste kätesse ning nõutakse uuringute korraldamist relvavägivalla põhjuste kohta ja karmimaid karistusi relvaseaduse rikkumise eest.

Konkreetsed muudatused jäävad siiski USA kongressi otsustada.

Üheks olulisemaks asjaks Obama nõudmiste seas on see, et kongress kehtestaks taas aastaid tagasi tühistatud seaduse, mis keelaks teatud tüüpi automaat- ja poolautomaatrelvade müügi tsiviilisikutele. President tahab keelata ka rohkem kui kümme padrunit sisaldavad magasinid ja muuta relvaostjate kriminaalse tausta selgitamise toimingud põhjalikumaks.

Juba ette arvatakse, et muudatusi on vabariiklaste enamuse käes olevas esindajatekojas ülimalt raske läbi suruda. Obama pöörduski pressikonverentsil ameeriklaste poole kinnitades, et just nemad ise peavad nõudma muudatusi.

USA rahvuslik relvakandjate ühing ((National Rifle Association - NRA) arvustas kolmapäeval teravalt Obama vastavasisulisi algatusi. Ühingu arvates ei lahenda rünnak tulirelvade vastu midagi, vaid tekitab üksnes olukorra, "kus vaid kurjategijatel on relvad".

"Nende piirangute all kannatavad vaid seadusekuulekad relvaomanikud ja lapsed saavad sihtmärkideks järjekordsetele veristele kurbmängudele, sest pole ühtegi relvakandjat, kes saaks vahele astuda," märkis NRA tegevjuht Wayne LaPierre.

Ühing on muu hulgas lahendusena välja käinud koolivalvurite relvastamise. Asjatundjate hinnangul võib NRA surve all siiski järgi anda teatud piirangutele nagu taustakontrollide laiendamine ja tõhustamine.