ABC esindaja Minna Rasa sõnul pandi juhised üles klientide tagasiside tõttu, teatab ajaleht Länsi-Savo.

„Turistid seisavad tihti poti peal vene kombe järgi. Me tahtsime neid juhendada, et tualettruumid püsiksid puhtana. Prill-lauale on ebameeldiv istuda, kui seal on jalajäljed,“ ütles Rasa.

Rasa sõnul on teistsugune tualetikultuur toonud lisaks mustusele kaasa ka WC-pottide purunemise. Tema sõnul ei ole see suur probleem, vaid kultuurierinevus, millele on hea tähelepanu juhtida.

Samasuguseid juhiseid on üles pandud või neist räägitud teiste hulgas ka Savonlinna ABC-s, Lõuna-Karjala Osuuskauppas ja teistes Soome idapiiri läheduses asuvates ettevõtetes.

Vene kultuuri põhjalikult tundev ettevõtte Miktech tehnoloogiline esindaja Ville Paasonen peab juhiseid positiivseks nähtuseks.

„Vene turist ei pruugi teada, et hügieenitase on Soomes kõrgem. Teiselt poolt ei ole see alati nii kõrge, kui soomlased ette kujutavad. Näiteks Lappeenranta ABC pott on sellises seisus, et ma isegi ei istuks sellele,“ ütles Paasonen.

Paasoneni sõnul hoolitsetakse ühiste avalike ruumide eest Venemaal paremini kui varem, aga endiselt mitte piisavalt hästi.

„Selle põhjus on, et Venemaal tuntakse, et ühine ruum ei ole kellegi oma. Igaüks hoolitseb oma omandi eest, aga keegi ei hooli ühisest,“ ütles Paasonen.