"Saatkonnal ei ole pädevust kedagi kinni pidada," kommenteeris välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov Delfile võimalust, et Eesti riigi poolt tagaotsitava Anna-Maria Galojani võiks saatkonna kinni pidada juhul, kui ta soovib passi või ID-kaarti vahetada.

Selliseid juhtumeid, kus tagaotsitav on soovinud uut isikutunnistust, on Sudakovi sõnul on varem esinenud, kuid ministeerium neid kommenteerida ei saa.

"Isikut tõendavate dokumentide seaduse kohaselt ei pea Eesti kodanikul passi olema ning isikutuvastuseks sobib ka isikutunnistus, mis võimaldab reisida välisriikidesse," ütles Sudakov.

Sudakov lisas veel, et dokumendi kehtivuse lõppemisel võib kodanik isikutunnistuse ja Eesti kodaniku passi väljaandmise taotluse esitada Eesti välisesinduse konsulaarametnikule, kes edastab selle taotleja isikusamasuse kontrollimise ja biomeetriliste andmete võtmise järel menetlemiseks politsei- ja piirivalveametile.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Katrin Rohtla sõnul on Eestis ja välismaal selliste juhtumite puhul käitumistavad erinevad. "Eestis informeeritakse PPA teeninduses politseiametnikke tagaotsitava isiku pöördumisest ning isik peetakse kinni, välisesinduses kujundatakse käitumisviisid vastava juhtumi põhjal," ütles Rohtla.

Rohtla sõnul on reisidokumendi taotluse esitamiseks nõutav isiklik pöördumine, kuna taotluse juurde tuleb hõivata reisidokumenti kantavad sõrmejäljed. "Eesti kodanikel on võimalik taotlus esitada kas PPA teeninduses või Eesti Vabariigi välisesinduses," lisas Rohtla.