USA president Barack Obama on teravasõnaliselt süüdistanud vabariiklasi suutmatuses kompromissidele jõuda ja hoiatanud, et eelarvekuristik võib paisata majanduse uude langusesse, vahendab BNS.

"Vabariiklastel on ülimalt raske leppida sellega, et rikkamate ameeriklaste maksud tõuseksid kasvõi natuke osana suuremast kärpepaketist. Nad väidavad, et nende eesmärgiks on sundida meid tegelema eelarvepuudujäägiga, kuid nende käitumise põhjal võib järeldada, et nende ainsaks eesmärgiks on vaid kindlustada, et rikaste ameeriklaste maksusoodustusi ei puudutaks," ütles Obama telekanali NBC intervjuus.

USA seaduseandjad kogunesid pühapäeval, et teha viimase hetke katse saavutada enne aastavahetust kokkulepe ning vältida uuel aastal suurt maksutõusu ja eelarvekärpeid. Ühendriikide senat ja esindajatekoda kogunesid 36 tundi enne aastalõpul kukkuvat tähtaega eriistungitele, et jõuda kokkuleppele, mis väldiks riigi langemist nn "eelarvekuristikku."

Demokraatide kontrolli all olevas senatis töötasid mõlema poole liidrite abid laupäeval palavikuliselt, et saavutada kokkulepet, mis oleks vastuvõetav nii demokraatidele kui ka esindajatekoda kontrollivatele vabariiklastele.

Majandusteadlased on hoiatanud, et kui kongress "eelarvekuristikule" lahendust ei leia ning 2. jaanuaril jõustuvad automaatselt järsk maksutõus ja üldised kulukärped, võib see paisata riigi tagasi majandussurutisse. Rahandusminister Timothy Geithner on hoiatanud, et tema ministeerium peab võtma tarvitusele erakorralised abinõud, et edasi lükata kuupäeva, mil valitsus muutub oma kohustuste täitmisel maksujõuetuks.