Politsei keelas juba päev varem protestimarsid kesklinnas ja eraldas riigiasutused. Esmaspäeval blokeeris politsei juba tänavaid ja sulges raudteejaamu takistades liikumist suures osas pealinnast, vahendas BNS.

India peaminister Manmohan Singh kutsus esmaspäevases telepöördumises meeleavaldajaid vaoshoitusele ja igasugusest vägivallast hoidumisele, ühtlasi lubas ta teha naiste paremaks kaitsmiseks kõik endast oleneva, teatas kohalik meedia.

"Tegemist on võika juhtumiga ja inimeste raev on õigustatud, kuid vägivald ei ole lahendus. Ma kinnitan, et teen kõikvõimaliku selleks, et tagada naiste turvalisus ja julgeolek siin riigis," ütles Singh.

Õli on veelgi tulle valanud juhtum riigi kirdeosas, kus tapeti pühapäeval teleajakirjanik, kui politsei avas tule filminäitlejanna vägistamiskatse pärast protestinud rahvahulga pihta. Telekanali Doordarshan 36-aastane ajakirjanik lasti maha Manipuri osariigi pealinnas Imphalis.

India politsei keelas pühapäeval meeleavaldused New Delhis südalinnas, kus on toimunud vägivaldsed protestid seoses tudengineiu grupiviisilise vägistamisega nädala eest. Politsei avalduse kohaselt suleti meeleavaldajatele presidendi residentsi ja parlamendi ümbrus. Päev varem kasutasid politseinikud demonstrantide vastu pisargaasi, kumminuiasid ja veekahureid.

Pühapäeval kogunesid protestijad pealinna südamesse India värava monumendi juurde ning nõudsid vägistajatele surmanuhtlust ja naiste paremat kaitsmist.

Politseinikud sulgesid pühapäeva hommikul kõik valitsushoonete juurde viivad teed ning ütlesid, et on pidanud kinni rühma meeleavaldajaid.

Kuus purjus meest tegid eelmisel pühapäeval bussiga lõbusõitu ning võtsid peale 23-aastase füsioteraapiat õppiva neiu ja tema 28-aastase meessoost kaaslase. Mehed vägistasid tüdrukut kordamööda ja heitsid paari seejärel kihutavast bussist välja. Neiu viibib raskes seisus New Delhi haiglas, tema seisund on veelgi halvenenud. Politsei sõnul rünnati tüdrukut pärast vägistamist ka raudkangiga.

Rünnak tõi kaasa üleskutsed kehtestada vägistamisele surmanuhtlus ning valitsus on öelnud, et kaalub seadust, mis annaks kohtunikele õiguse kõige äärmuslikumate rünnakute puhul surmanuhtlus määrata.