Saatejuhid ise on kritiseerinud salajast helistajate registrit Rootsi Raadio sisevestlustes, vahendab Helsingin Sanomat.

Saadet „Ring P1“ tehakse kordamööda Rootsi Raadio erinevates piirkondlikes raadiojaamades. Osas piirkondlikest raadiojaamadest ei ole helistajate andmeid sugugi tahetud kirja panna, kirjutab Dagens Nyheter.

Rootsi Raadio toimetaja Täppas Fogelberg Sundsvalli piirkondlikust raadiojaamast ütles Dagens Nyheterile, et oli šokeeritud, kui registrist kuulis. Registrit ei tohtinud aga asutuse sees kritiseerida.

„Kuigi Rootsi Raadio peaks olema just avatud ja demokraatliku ühiskonna osa, on arvamuste registreerimine täielikult sellele vastukäiv,“ ütles Fogelberg.

Registrit on Dagens Nyheteri teatel peetud seitse aastat ja selle eest vastutab saate produtsent Erica Hedin. Alates sellest sügisest on registrisse kantud helistajate põhiandmetele lisaks ka arvamusi puudutavat informatsiooni.

Hedin ütles Dagens Nyheterile, et register on seaduslik. Hedin usub, et kuulajad saavad aru, et register on saate tegemisel vajalik töövahend.

Dagens Nyheter küsis, kuidas kuulajad Hedini arvates registrile reageerivad. "Inimesed võivad šoki saada paljude asjade pärast, meil on saates iga päev šokeeritud inimesi. Ja osa neist saab šoki sellise asja pärast, mis teise arvates ei paku üldse huvi ja sellega elame me iga päev,“ vastas Hedin.

Hedin kirjutas Rootsi Raadio töötajatele suunatud sisekirjas, et rääkis registrist asutuse juristiga. Jurist Anna Wesslau ütles aga Dagens Nyheterile, et ei ole Hediniga registri üksikasjadest rääkinud.

Rootsi Raadio juht Cilla Benkö ütles, et ei teadnud registrist seni midagi.

Registrit võis lugeda Rootsi Raadio sisemises intranetis ilma salasõnata.