Tallinna sotsiaaltöö keskusel on vältimatut sotsiaalabi pakkuvad öömajad aadressil Akadeemia tee 34 ja Merelahe tee 4. Tallinna hoolekande keskusel on öömaja aadressil Alasi tänav 8.

Kõik kolm öömaja on alates 19. detsembrist linna soovil külma tõttu avatud ööpäev läbi. Tallinna hoolekande keskuse juhataja Imbi Eesmets märkis, et nõnda on öömajad avatud pühade lõpuni.

"Igal aastal jagatakse 24. ja 31. detsembri õhtul öömajalistele verivorsti, hapukapsast, saiakesi," rääkis Eesmets, et linn organiseerib öömajadesse jõulutoidu.

Tallinna sotsiaaltöö keskuse direktor Kersti Põldemaa ütles Delfile, et jõuluaeg ega ühekordne soe toit kodutuid öömajadesse ei meelita, ööbijate arv sõltub õhutemperatuurist.

Kohti on Akadeemia tee öömajas 40 ja Merelahes 25. "Juba tänane (20. detsembri - toim.) öö näitas, et kõik kohad on täis ja Merelahes oli isegi viis inimest rohkem, kui on ametlikult kohti," rääkis Põldemaa. "Kuni külmade tulekuni oli mõlemas öömajas kohti."

Alasi öömajas pole samas üldse ruumipuudust. "Kuna Tallinnas on mitu kodutute öömaja, on Alasis olnud sel aastal stabiilselt vabu kohti ning ka külmade tulekul ei ole inimeste hulk suurenenud," märkis Eesmets.

Öömajades jõulupidusid ei korraldata

"Kuna öömajateenus toimib aasta läbi iga päev ühesugusena - öömaja avatakse kell 21 õhtul ja suletakse hommikul kell 9 -, siis meelelahutust ega muud vabaajategevust seal ei toimu. Inimesed, kes öömajja saabuvad, saavad enne magaminekut süüa, end pesta ja siis magama minna," rääkis Eesmets.

"Jumalateenistust korraldab Oleviste hoolekanne igal aastal 27ndal," tutvustas Põldemaa. "Öömajalistele viime täna ja homme (20. ja 21. detsembril - toim.) omalt poolt lihakonserve ja tee on meil kogu aeg olemas. Söök ja jook on siiski jõulude ajal olemas," rääkis ta, mis jõulude paiku öömajades teisiti on.

Sotsiaaltöö keskusel on kliente ka majutusüksustes ja varjupaikades ning sealsetele elanikele on korraldatud rida üritusi. Samuti on seal olemas jõulukuused.

"Lastele tegime kommipakid ja lastepolikliiniku saalis jõulukontserdi pühapäeval, 16. detsembril. 70 tublimale tegime puuetega inimeste koja ruumides jõulukontserdi ja jõulusöömaaja ja andsime kingitusi kaasa," ütles Põldemaa majutusüksuste ja varjupaikade elanikest kõneldes.

"Suur-Sõjamäe 6a asuv päevakeskus on üheksa aastat olnud kohaks, kus kõik vältimatut sotsiaalabi (sh öömajateenust) vajavad inimesed saavad igapäevast abi kõigil tööpäevadel. Toiduabi on pühadeeelsel ja -järgsel ajal veidi magusam, keskuses asub ehitud kuusk, laudadel on küünlad  ja igal aastal jagame ka praktilisi pakikesi," rääkis Eesmets Suur-Sõjamäe rehabilitatsioonikeskusest.

Ööpäev läbi ollakse öömajas vähe

"Seda me oleme juba mitu aastat märganud, et teeme küll öömajad 24 tundi lahti, aga seda - kuigi praegu on krõbe pakane väljas -, et majad oleksid keskpäeval täis, seda ei ole. Nad lähevad hommikul ikka oma objektidele, eks neil on vaja omi asju ajada," rääkis Põldemaa.

Nii on päeval öömajades üksikud inimesed, küll aga tullakse kohale tavapärasest varem. "Mitte õhtul kell üheksa, vaid tulevad kuue paiku," ütles Põldemaa, et edaspidi võib kaaluda seda, et väga külmade ilmadega oleks öömajad avatud lihtsalt õhtul varem (nt viiest) ja hommikul kauem.

Päeval saaks aga olla Suur-Sõjamäel kodutute päevakeskuses. "Muidu see on natuke ka luksus, et meil on viis inimest sees ja 40 kohta. Katsume vaadata, kuidas sel nädalal olukord on ja siis teha järeldusi. Muidugi pakasega võimalus vähemalt ühes öömajas peaks olema," sõnas Põldemaa.

Varjupaikadesse oleks kohti juurde vaja

"Üldiselt on praegu tänavakodututega asi kontrolli all, kes tahavad tulla. Ma ei saa nendest aru, kes tulla ei taha," rääkis Põldemaa, kelle sõnul on ilmselt kõik, kes tahavad, juba öömajadesse läinud. "Mõnel võib-olla on kuurialune või garaažialune, mis natukenegi kaitseb ja siis ta ei tule."

Põldemaa on varem rääkinud, et öömajadesse pole vaja rohkem kui 100-125 kohta. Praeguseks on tema hinnangul öömajades kohti piisavalt, kuid juurde on vaja püsiva majutusega varjupaiku neile, kes iseseisvalt hakkama ei saa.

"Mingi aja pärast vajab inimene kindlat voodikohta ja neis varjupaikades on meil praegu 80 kohta - seal võib aeg-ajalt juhtuda, et on kohti vaja. Hakkamasaajamad lähevad juba majutusüksustesse. Niisugune loomulik liikumine kogu aeg käib," sõnas Põldemaa. Tema sõnul oleks kindlasti juurde vaja 50-60 varjupaiga kohta. "Seda on juba öömajalistest peale kasvamas."