"Viibin oma praeguse ametikohustuste iseloomu tõttu palju kodunt eemal ja seetõttu tahan jõulude aja pühendada oma perele ja kodule," tunnistas Delfile Savisaar-Toomast, kelle aasta olnud pingeline, täis väljakutseid nii tööalaselt kui ka laiemat poliitilist olukorda silmas pidades.

Ta isiklikult soovib pühade ajal aega maha võtta ja leida lihtsalt rahu oma kodu rüpes. "Teha asju tormamata ja vaba mõttest, et kohe tuleb lennuki peale minna, et jälle kuhugi sõita," ütles Savisaar-Toomast ja loetles: "Jalutuskäigud abikaasaga, klassikaline muusika, hubased õhtud kamina ees, toredad sõbrad. Kirik. Need on asjad mis annavad mulle jõudu ja kosutust tulevasteks eesmärkideks."

Eesti inimestele soovib Savisaar-Toomast rahu südametesse. "Meil on olnud poliitiliselt raske aasta. On olnud palju pettumusi," ütles ta lõppevale aastale tagasi vaadates. "Aga meil on oma riik, kus me ise peremehed oleme ning seda väärtust ei tohi ära unustada."

Savisaar-Toomasti sõnul on meie demokraatia veel lapsekingades ja tahab aega arenemiseks. "Sellegipoolest on ta meie oma ja tähtsaim on see, et me ka ise oskaksime oma vigadest õppida," sõnas ta.

Valelikud poliitikud peaks poliitikast lahkuma

Algavaks 2013. aastaks soovis Savisaar-Toomast, et Euroopa Liit leiaks lahendused oma eksistentsiaalsetele probleemidele.

"Kas me soovime seda või mitte, kuid Eesti riigi üldine sotsiaalmajanduslik areng on seotud tugevalt arengutega Euroopa Liidus tervikuna," rääkis ta. "Demokraatia tugevdamisest ja põhiväärtuste tagamisest rääkimata."

Ta soovis, et Eestit valitseksid missioonitunde ja kõrge moraaliga inimesed, kes mõtleksid kogu rahva heaolu parandamisele ning et
poliitikud, kes on valelikud ja populistlikud, poliitikast lahkuma sunnitakse ja seda olenemata parteist.

Veel soovis Savisaar-Toomast, et leitaks lahendus meie edasikestmisele rahvana. "Soovin, et Eesti oleks koht kuhu kõik ta võõrsil olevad pojad ja tütred tahaksid tulla, et oma pere keskel jõulurahu leida," sõnas ta.