Seaduseelnõu mitteametliku nimega „Dima Jakovlevi seadus“ (USA-s hukkunud Vene poisi mälestuseks) kiideti 14. detsembril riigiduumas esimesel lugemisel heaks. Selles nähakse ette rahalisi sanktsioone isikute vastu, kes osalevad inimõiguste rikkumistes, eriti on seadus suunatud aga Vene laste õigusi rikkuvate lapsendajate vastu, vahendab Lenta.ru.

Ühtse Venemaa parandused, mis tuleb esitada enne esmaspäeva õhtut, näevad ette ka seda, et sanktsioone ei kehtestata mitte ainult venemaalaste õiguste rikkujate vastu, vaid kõigi vastu, kes osalevad inimeste õiguste ja vabaduste piiramises. Näiteks võib uus seadus hakata nii puudutama ka neid ametnikke, kes on osalenud kinnipeetavate julmas kohtlemises Guantánamo vangilaagris.

Veel ühed parandused on suunatud USA mõju vastu Venemaa poliitilisele elule. Pannakse ette keelata USA kodakondsusega venelastel olla tulu mittetaotlevate poliitikaga tegelevate organisatsioonide liikmed või juhid. Samuti keelatakse selliste mittetulundusühingute tegevus, kui neid rahastatakse USA-st. See on kooskõlas president Vladimir Putini föderaalkogu ees peetud kõnes välja öeldud seisukohaga, et Vene poliitikute rahastamine välismaalt on lubamatu.

Magnitski seadus, millele vastuseks Dima Jakovlevi seadus mõeldud on, on juba president Barack Obama poolt alla kirjutatud. Selles nähakse ette sanktsioonid venemaalaste vastu, kes on süüdi inimõiguste piiramises.