Kaitseressursside ameti avalike suhete nõuniku kohusetäitja Marke Teppor selgitas Delfile, et ajateenistusest ennetähtaegse vabastamise alusteks võib sarnaselt kutsumisest vabastamisega olla samuti mittekõlblik tervise seisund või tahtlikult sooritatud kuritegu, kuid ka teatud perekondlikud kohustused.

"Näiteks kohustus hooldada ainsa hooldajana raske või sügava puudega inimest või pidada üleval last või lapsi. Lisaks võib ennetähtaegselt ajateenistusest vabastada juhul, kui noormees asub lepingulisse teenistusse alalises valmiduses olevasse üksusesse või asub õppima kaitseväe ühendatud õppeasutusse," selgitas Teppor.

Oma hiljutises intervjuus rääkis kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras Eesti Päevalehele, et väga suur osa ajateenijatest langeb enne teenistuse lõppu välja. Tegelikult arvati kaitseressursside ameti andmetel mullu enne teenistuse lõppu välja 373 ajateenijat ning väljalangenute keskmine protsent jääb aastas 10-15 protsendi vahele.

Ameti andmetel vabastati mullu ennetähtaegselt 2010. aasta juulis, oktoobris ning 2011. aasta jaanuaris ajateenistusse astunud võitlejatest 373, neist 364 tervisliku seisundi tõttu.

Aastal 2010 vabastati 2009. aasta juulis ja oktoobris ning 2010. aasta jaanuaris teenistusse asunud noormeestest ennetähtaegselt ajateenistusest 420 juhul tervisliku seisundi ning 6 korral perekondlike kohustuste tõttu.

2011. aastal võeti üldse ajateenistusse kokku 3304 kutsealust ja 2012. aastal 3406 kutsealust.