Priit Toobal
7. detsembril tuli ilmsiks, kuidas kaitsepolitseiamet saatis ministritele ja presidendile salajase raporti, milles viidati võimalikele riskidele riigifirma EVR Cargo uue juhi otsingul. Riigisaladuse eesmärk on tagada Eesti vabariigi julgeolek, kaitstes riigisaladust avalikuks tuleku ja juurdepääsuõiguseta isikule teatavaks saamise eest. Kuidas hindate peaministrina asjaolu, et Kaitsepolitseiameti salajane raport lekkis ajakirjandusse ning kas teil on teada kuidas see juhtus ja kui ei ole teada, kas te peate vajalikuks uurida, kuidas see raport meediale teatavaks sai?

Peaminister Andrus Ansip
Olen teie poolt nimetatud artiklit lugenud ja loetu põhjal ei saa kuidagi järeldada, nagu oleks riigisaladusega kaetud raport saanud avalikuks. Avaldatu üldistustase on selline, et selle puhul ei ole kuidagi võimalik väita, et avaldatud on riigisaladusega kaitstud informatsioon. See, et kaitsepolitseiamet koostab eri valdkondade kohta ülevaateid vabariigi presidendile ja ministritele, ei ole riigisaladus. See on kaitsepolitseiameti igapäevatöö osa. Ei ole põhjust väita ka seda, et pelk riigisaladusega kaitstud dokumendi olemasolu fakt ja selle avalikuks tulek oleks kuidagi käsitletav riigisaladuse avalikuks tegemisena. Seda on mitmes kriminaalasjas vaieldud, kas ühe dokumendi olemasolu fakt on saladus või mitte ja jõutud järeldusele, et dokumendi olemasolu iseenesest ei ole saladus. Küll aga oleks mul peaministrina parem meel, kui üleüldse saladusega kaetud informatsiooni või kaitstud informatsiooni olemasolu või selle puudumine ei leiaks käsitlemist ajakirjanduses. Kõik, kellel on tundlikku informatsiooni peaksid sellega hoolikalt ringi käima.

Priit Toobal
Ma olen selles mõttes nõus, et sõna-sõnalt pole raport vähemalt siiani veel tõesti avalikkus saanud, aga selle raporti sisu, kus selgelt ühe isiku n-ö personaalküsimust käsitletakse, on ju ikkagi avalikuks saanud. Aga ma küsin mõnevõrra laiemalt. Kui palju esineb selliseid olukordi, kus kaitsepolitseiameti hoiatusi ohust riigi julgeolekule ei võeta arvesse, sellele ei reageerita? Ja kes konkreetselt otsustab, millist kaitsepoliteiameti raportit tuleb pidada oluliseks ning arvestada ning millist mitte?

Peaminister Andrus Ansip
Nagu ma juba nimetasin, on ülevaadete koostamine kaitsepolitseiameti igapäevatöö osa ja loomulikult nendes ülevaadetes viidatakse ka mitmesugustele ohtudele. Küll aga ei pea te minult ootama seda, et ma hakkaksin konkreetse salajast informatsiooni sisaldava dokumendi sisu lahkama siin kaamerate ja avalikkuse ees. Riigisaladusega tuleb kaitsta tõepoolest tundlikku informatsiooni, ainult sellist informatsiooni, mille kaitsmist näeb seadus ette. Salastada ei tohi ei rohkem ega vähem, kui seadus ette näeb. Kui riigisaladusega kaetud informatsioon on tõepoolest saanud avalikuks, siis peavad kaitsepolitseiamet ja prokuratuur kõik asjaolud välja selgitama. Nemad tegutsevad teatavasti sõltumatutena ja peaministrina mina ei kavatse kuidagi nende institutsioonide tegevusse sekkuda. 

Priit Toobal 
 Kuidas te hindate asjaolu, et majandus- ja kommunikatsiooniminister ei võtnud kaitsepolitseiameti raportit EVR Cargo juhatuse esimehe valimisteks arvesse ja selle raporti sisuga ei arvestanud?

Peaminister Andrus Ansip
Ma jätaksin isegi hindamata selle, kas majandus- ja kommunikatsiooniminister võttis või ei võtnud arvesse raportis oleva informatsiooni. Kui see raportis olev informatsioon on salajane, siis ma arvan, et meil ei ole voli selle informatsiooni ning sellega arvestamise või mittearvestamise üle siin saalis diskuteerida.
Teiseks, äriühingu juhatuse esimehe valib nõukogu ja mulle teadaolevalt majanadus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts teie poolt nimetatud äriühingu nõukogu liige ei ole.