Leedu vaatlejate hinnangul võib süüdistus olla seotud varem Vene meedias avaldatud süüdistustega seoses valitsusvälise ühenduse korraldatud valimiste vaatlemise teemalise seminariga, vahendab BNS.

„Muu hulgas tehti kindlaks, et 2012. aasta kevadel korraldati Venemaa Föderatsiooni erinevatest regioonidest pärit kodanikerühmade väljasõidud Leedu Vabariiki, osalemiseks seminaril, mis oli pühendatud võimuhaaramisele „värviliste revolutsioonide“ eeskujul, mis on varem toimunud teistes riikides,“ ütles juurdluskomitee pressiesindaja Vladimir Markin Interfaxile.

Ta nimetas kolme seminaril osalenud inimese nimed, kinnitades, et teisipäeva hommikul viidi nende kodudes läbi läbiotsimised.

„Kriminaalasja materjalid kinnitavad, et sellised seminare külastasid Moskva elanikud Taissia Aleksnadrova, Anna Kornilova ja Juri Nabutovski,“ ütles Markin.

Venemaa juurdluskomitee allub presidendile.

Mitu Leedu ametiisikut ja vaatlejat, kellelt BNS kommentaare palus, ütlesid, et süüdistused võivad olla seotud mullu enne riigiduuma valimisi toimunud ning Ida-Euroopa Uuringute Keskuse korraldatud seminariga, mille järel ilmusid Vene meedias väited, et Leedu koolitab opositsionääre revolutsiooni korraldama.

Keskuse juht Kristina Vaičiunaitė ütles teisipäeval BNS-ile, et seminar oli pühendatud valimiste vaatlemisele.

„Meie keskus on korraldanud neli või viis valimiste vaatlemise missiooni, nii et meil on olemas metodoloogia. Seminaril räägitakse sellest, millised on kõige sagedasemad rikkumised, kuidas tuleb valimis vaadelda ning millised on vaatleja õigused,“ selgitas ta.

Tema sõnul palusid seminari järel intervjuud Vene telekanali RTR ajakirjanikud ning käisid reportaaži tegemiseks Leedus, milles hiljem kõlasid õigustamatud süüdistused.