Riigipea tunnustas kaitseministeeriumi ametnikke ja kaitseväe peastaabi ohvitsere Eesti riigikaitsele ambitsioonikate, kuid samas realistlike, täpsete, põhjendatud ja jõukohaste eesmärkide seadmise eest.

"Kaitseministri ja kaitseväe juhataja esitatud järeldused ning taustainfo olid veenvad. Eestil on valminud hea ja reaalsusega kokkupuutev riigikaitse arengukava," ütles president.

Ta teatas, et kutsub riigikaitse uue kümneaastase arengukava tutvustamiseks sel nädalal kokku ka riigikaitse nõukogu, teatas presidendi kantselei.

Kaitseminister Urmas Reinsalu ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras tutvustasid täna Tapa kaitseväelinnakus korraldatud teabepäeval kaitseväe ja kaitseministeeriumi juhtidele valmiva riigikaitse arengukava põhialuseid.

Kaitseväe ja kaitseministeeriumi juhtivad ohvitserid ja ametnikud said ülevaate valmiva arengukava koostamise metoodikast, järgmisel kümnel aastal riigikaitseks kasutada olevatest ressurssidest ning peamistest arengutest, mida uus arengukava endaga kaasa toob.

„"Ohustsenaariume analüüsides jõudsime eri võimekuste arendamise suhtes samadele järeldustele, kui eelmise kümne aasta plaane tehes, kuid sel korral arvestasime enam olemasolevate ressurssidega,"“ ütles kaitseväe peastaabi ülem kolonel Peeter Hoppe. Peastaabi ülema sõnul on täna on palju selgem, kuidas liitlased saavad meid toetada, seetõttu saab kaitsevägi oma ressursse palju otstarbekamalt planeerida.

Arengukava tõstab Eesti tegelikku sõjalist kaitsevõimet, maaväe lahinguvõimet ja viib kaitseväe järgmisele arengutasemele, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja. Samuti näeb arengukava ette kiirreageerimisvõime tõstmist, isikkooseisu suurendamist, kaitseliidu juhtrolli territoriaalkaitses, uut relvastust ning varustust.

Vastavalt rahuaja riigikaitseseadusele kinnitab riigikaitse kümneaastase arengukava valitsus kaitseministri ettepanekul, olles ära kuulanud riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukoha.