Põhja-Korea teatas pühapäeva hommikul, et võib rahvusvahelise kriitika osaliseks saanud plaanitava raketikatsetuse edasi lükata, vahendab BNS.

Lõuna-Korea ajaleht Chosun Ilbo kirjutas värsketele satelliidifotodele viidates, et laupäeva pärastlõunal toodi raketitehasest välja uus aste ja asuti seda kolmeastmelise raketi Unha-3 stardiseadeldise suunas vedama.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas samuti ühe raketiosa väljavahetamisest, kuid lisas, et valitsusallikate sõnul on veel ebaselge, kas tegu on raketi kolmanda astme või mõne muu osaga.

Esialgse plaani kohaselt pidi katsetus toimuma 10. ja 22. detsembri vahel. Põhja-Korea riigimeedia edastas nädalavahetusel riikliku kosmosetehnoloogia komitee teate, mille kohaselt "teadlased kaaluvad teatud põhjustel satelliidi stardi edasilükkamist".

Ühendriigid, Jaapan ja Lõuna-Korea on Pyongyangi tegevuse hukka mõistnud. Nende sõnul on see varjatud ballistilise raketi katsetus ning rikub seega ÜRO resolutsioone, mis võeti vastu pärast Põhja-Korea kahte tuumakatsetust 2006. ja 2009. aastal. Põhja-Korea kava on tauninud ka Venemaa, mis kutsus riiki ÜRO resolutsioone täitma.

Põhja-Korea enda sõnul on tegu rahumeelse raketikatsetusega, mille eesmärk on saata orbiidile satelliit. Põhja-Korea eelmine, aprillis tehtud raketikatsetus nurjus.