Asetäitja Mussa Abu Marzuki ja teiste kõrgete ametnike saatel läbi piiripunkti sõitnud Meshaal tuli autost välja ja suudles maad, emmates alles seejärel Gazas võimul oleva Hamasi peaministrit Ismail Haniyat, vahendab BNS.

Pagulasliidri külaskäik sai teoks kaks nädalat pärast palestiinlaste viimast konflikti Iisraeliga, mis sai alguse 14. novembril Iisraeli õhurünnakuga Gazale, milles hukkus Hamasi sissijuhtide hulka kuulunud Ahmed Jaabari.

Meshaal viidi kohe pärast saabumist vaatama Jaabari põlenud autovrakki, mis spetsiaalselt selleks Rafah'sse toimetati.

"Ma loodan, et jumal teeb minust märtri palestiinlaste maal Gazas," ütles ta seda nähes.

Hamasi pagulaspoliitbüroo liige Izzat al-Rishq ütles, et Gaza sektoris viibimine on väga liigutav kogemus. "See on võimsaim tunne, mida ma kunagi tundunud olen. See on unustamatu ajalooline hetk. Meie soov suudelda Palestiina pinda on tõeks saanud."

Hamasi kõrge ametnik Gazas Mahmud al-Zahar ütles, et pagulasjuhtide külaskäik on sümbolitest tiine. "Ükskõik kui kaua üks palestiinlane kodumaalt eemal on, pärast võitu pöördub ta alati tagasi."

Gaza ja teiste rannariba linnade tänavad on tähtsa visiidi auks ehitud Hamasi roheliste lippudega, mille kõrval on näha 11. detsembril 45. sünnipäeva tähistava Palestiina Vabastamise Rahvarinde (PFLP) punalippe.

Ametliku autokolonni läbisõiduteedel patrullivad avalikult Hamasi sõjalise tiiva Ezzedine al-Qassami brigaadi maskides võitlejad, Kalašnikovid käes.