"USA senati otsus [...] kehtestada valelikele ettekäänetele tuginedes Vene kodanike vastu viisa- ja finantspiiranguid on absurditeater," seisis Vene välisministeeriumi avalduses.

USA senat kiitis neljapäeval heaks eelnõu, mis kehtestab viisa- ja finantspiirangud Vene ametnikele, kes on Washingtoni hinnangul seotud jurist Sergei Magnitski surma ja teiste väidetavate inimõigusrikkumistega, kirjutab BNS.

Senaatorid kutsusid varem Magnitski seadust laiendama, et see puudutaks ka teisi riike, kuid nõustusid siiski esindajatekoja versiooniga. Seega ei vaja see enam lepituskomisjonis kohendamist, vaid läheb kohe president Barack Obamale allkirjastamiseks.

Ühtlasi tunnistas senat kehtetuks nõndanimetatud Jackson-Vaniki paranduse, mis kehtestati peaaegu 40 aastat tagasi sisse eesmärgiga piirata USA kaubandust riikidega, kus ei olnud turumajandust. Toona laiendati seda Nõukogude Liidule lisaks turumajanduse puudumisele veel inimõiguste mitteaustamise põhjusel. Konkreetsemalt oli Ühendriikide seadusandjatele pinnuks silmas see, et Nõukogude Liit rikkus juutide õigust emigreeruda.