Miks tahetakse praegust olukorda muuta?
Me ei tee midagi muud, kui et muudame tänase paberi elektroonseks. Ehk kõigi inimeste, ka ametnike ootus on, et paberriik muutuks järjest rohkem e-riigiks.

Praegu peab minema politseiametnik ise hotelli kohale, näitama ette paberi ja töötõendi ning ootama, kuni hotell leiab üles õige külastaja andmed. Infosüsteemi puhul saaks sama toimingu teha kontorist lahkumata, kuid sellest jääks loomulikult järele jälg.

Ehk põhilised põhjused on kiirus ja efektiivsus?
Just. Lisaks võimaldab see süsteem otsida tagaotsitavaid. Kui kellelegi on kehtestatud sissesõidukeeld, siis on võimalik otsida seda inimest infosüsteemist, mis annab kohe häire. Seejärel saab organiseerida näiteks patrulli, kes selle inimese hotellist ära toob.

Millised majutusasutused peavad süsteemiga liituma?
Süsteemiga ei pea liituma need, kes enda korterit välja üürivad. Väikesed hotellid, mis ajavad asju paberil ja millel pole oma arvutisüsteemi, saaksid kasutada riigi andmebaasi oma enda andmete haldamiseks.

Milline on teiste riikide praktika?
Erinev. Mõnel pool küsitakse kõikide kohta, mõnel puhul kolmandatest riikidest tulnute kohta. Samas kogub hotell enda jaoks igal juhul andmeid.

Näiteks lennuettevõtted koguvad andmeid sama moodi enda tarbeks. Kui inimene lendab Brüsselisse, siis see info läheb lennuettevõttele, aga vajadusel saab politsei neid andmeid kasutada ning sealt nimesid või mustreid otsida. Kuna kirjeid inimeste liikumise kohta on palju, ei jõua keegi neid läbi lugeda ja selleks pole ka vajadust. IT teeb seda inimese eest.

Kui keegi tahab elada nii, et temast jälgi maha ei jää, siis peab ta lennuki ja laeva asemel reisima autoga, hotelli asemel magama autos, maksma sularahas, hoiduma kaameratest ja mobiiltelefoni kasutamisest...?
Meie ülesanne ongi teha seadust rikkunute elu võimalikult ebamugavaks.

Aga kas olukord, kus isegi hotellid panevad oma andmed riigi hallatavasse andmebaasi, pole jõustruktuuridele natuke liiga liiga mugav?
Aga miks usaldada hotelli rohkem kui oma riiki? Riigil on inimeste kohta ka täna väga palju andmeid – maksuandmed, rahvastikuregistri andmed, peresidemed... Kui need andmed on riigil olemas ja need aitavad ühiskonda turvalisemaks muuta? See, et need andmed on riigil olemas, ei tähenda, et neid iga päev kasutatakse.

Mis saab siis, kui kodanik unustab oma dokumendi koju? Kas siis uue korra kohaselt hotelli ei saa?
Isikut on võimalik tuvastada ka näiteks Mobiil ID abil. Aga enamasti on dokument rahakoti vahel ja rahakott ikka kaasas.

Kas süsteemi kulude kohta on ka midagi teada?
Esialgu veel mitte, see sõltub sellest, kui palju andmeid süsteemi pannakse ja kuidas need andmebaasid omavahel suhtlema hakkavad.