Tallinna linnavolikogu liige ja skulptuuri idee autor Max Kaur kirjutas oma blogis, et skulptuur „Märka sõltuvust“ on märk inimkonnale sõltuvusepideemia ohust. Kaur uskus, et maailmas ainulaadne skulptuur püstitatakse järgmiseks Tallinna päevaks – 15. mail 2013.

23. novembril valis skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi žürii 44 kandidaadi seast skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi võitjad. Võitjaks osutus Salto Arhitektuuribüroo tiim tööga „Kaev“, autorid Karli Luik, Ralf Lõoke ja Maarja Kask, teise koha sai Tauno Kangro töö nimega „Inimesed kärbsepaberil“ ning kolmas koht läks jagamisele kolme töö vahel: „@“, autorid Doris Orasi ja Katrin Tääker, „Rentsel“ , autorid Asko Uukado, Paco Ulman ja Kaarel Künnap ja „Iseenda vang“, autor Olavi Jõesaar.

Žürii langetas konsensusliku otsuse neljatunnise arutelu järel. Nii võitjate kui ülejäänud tööde eksponeerimine avalikkusele on plaanis lähitulevikus Tallinna linnavalitsuse infosaalis.

Skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi žüriis olid Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ning Tallinna linna esindajad. Eesti Arhitektide Liitu esindas konkursi žüriis tuntud eesti arhitekt Vilen Künnapu. Skulptuuri „Märka sõltuvust“ ideekonkurss kuulutati välja Ühiskonna Arengu Instituudi, Eesti Kujurite Ühenduse ja Tallinna Kesklinna Valitsuse poolt 1. juulil sel aastal.