Sõjaväeprokurör major Rob Steele ütles Washingtoni osariigis toimunud eelistungil, et surmanuhtlust tuleb kaaluda kuritegude elajaliku, brutaalse ja metoodilise iseloomu tõttu, vahendab BBC News.

Balesi süüdistatakse 16 mõrvas, kuues mõrvakatses, kallaletungis ning narkootikumide ja alkoholi tarvitamises teenistuses olles.

Kohtukuulamised toimusid õhtuti, et ohvrid ja tapetute omaksed saaksid Afganistani Kandahari provintsist videoülekande abil tunnistusi anda.

Üks seitsmeaastane tüdruk rääkis, kuidas ta peitis end isa taha, kelle relvastatud mees maha lasi.

Major Steele'i sõnul näitavad seersant Balesi mõni tund pärast intsidenti antud tunnistused, et ta mäletas selgelt, mis toimus, ning oli oma tegudest teadlik.

Balesi advokaat Emma Scanlan väitis aga, et esitatud tõendid ei ole piisavad sõjatribunaliga jätkamiseks. Scanlan viitas vasturääkivustele, näiteks mõnede afgaanide tunnistustele, mille järgi oli tulistajaid mitu.

Veresaun kutsus Afganistanis esile suure pahameelelaine ning tekitas pingeid USA-Afganistani suhetes.

Ühtki USA sõjaväelast pole hukatud viimase enam kui 50 aasta jooksul. Kuus praegu surmanuhtluse täideviimist ootavat sõjaväelast on süüdi mõistetud USA kodanike, mitte välismaalaste tapmise eest.