Aruandest selgub, et saadet "Newsnight" teinud rahvusringhäälingu töötajad ei viinud läbi ajakirjanduse jaoks elementaarseid kontrolltegevusi, vahendab BNS.

BBC avalikustas konservatiivi Alistair McAlpine'i süüdistava materjali praeguses ringhäälingu tähtsaimas päevasündmusi kajastavas saates "Newsnight" 2. novembril.

Saates väideti, et üks konservatiivist poliitik olevat 1970. aastatel ühes Walesi lastekodus teismelist poissi kuritarvitanud. Uurimises, mida saates esitleti, ei toodud küll välja McAlpine'i nime, kuid sotsiaalvõrgustikes kuulutati mees kiiresti pedofiiliks, kellest saates juttu tehti. See sundis McAlpine'i avalikult neid väiteid ümber lükkama.

Hiljem tuli ilmsiks, et poliitikut süüdistanud mees tunnistas, et McAlpine teda ei ahistanud ja tema isik aeti tegeliku ahistajaga segamini.

Tegemist on tõsise tagasilöögiga rahvusringhäälingu eeskujulikule mainele. Skandaali tõttu lahkus ametist BBC peadirektor George Entwistle. Esmaspäeval peatasid ajutiselt töösuhte uudistejuht Helen Boaden ja tema asetäitja Steve Mitchell.

Rahvusringhäälingu sisejuurdlust juhtinud Šoti BBC direktor Ken MacQuarrie'i sõnul tegid tema inglise kolleegid lubamatu prohmaka sellega, et ei proovinud McAlpine'i süüdistanud mehe käest kontrollida, kas poliitiku näol ikka oli tegemist süüdistatavaga.

"Toimetuse otsustusprotsessi käigus ei viidud läbi elementaarseid kontrolltegevusi, näiteks jäi tegemata foto abil isiku tuvastamine," seisab juurdluse aruandes.

MacQuarrie hinnangul ei võimaldatud süüdistuse keskmes olevale anonüümsele allikale vastamise õigust ning niivõrd keeruline lugu lasti eetrisse kõigest neli päeva pärast sellega tegelema asumist.

Lugu jõudis avalikkuse ette kõigest mõni nädal pärast endist BBC töötajat Jimmy Saville'i ümbritsevat skandaali.

Poliitiku advokaadid on lubanud kohtusse kaevata "kogu meedia, mis on avaldanud vastutustundetuid ja laimavaid valeväiteid".