Hommsel istungil arutab valitsus seda eelnõu ja esitab oma arvamuse.

Rahandusministeerium leiab, et vähendatud maksumäära rakendamisel saavad suurema soodustuse need, kes ostavad kallima kauba või teenuse ning soodustuse saajate hulka kuuluvad ka need, kes tegelikult riigi tuge ei vaja.

Sotsiaalsete probleemide leevendamiseks on efektiivseks meetmeks otsetoetused abivajajatele, märgib ministeerium valitsuse homse istungi kommenteeritud päevakorras.

1. jaanuarini 2009 kehtis matusetarvetele ja –teenustele viieprotsendiline käibemaksumäär. Pärast seda kehtestati maksumääraks 18 protsenti ning 1. juulist 2009 tõsteti maksumäär 20 protsendile.

Lisaks muudeti matusetoetuse maksmise korda ning alates 1. juulist 2009 makstakse toetust ainult omasteta või tundmatute isikute matmise korraldamise eest vastutavale kohalikule omavalitsusele.

Keskmine matusekorraldamise kulu on 700 eurot

Seletuskirja järgi on matusetarvete ja –teenuste maksutõus ning matusetoetuse kaotamine halvendanud eelkõige madalama sissetulekuga leibkondade olukorda. Üheks võimaluseks, kuidas muuta matuse läbiviimist omastele rahaliselt vähemkoormavaks, on alandada matusetarvete ja –teenuste käibemaksu.

Seletuskirjas on toodud välja, et statistikaameti andmetel suri 2011. aastal 15 244 inimest. Eelnõus on keskmiseks matusekorraldamise kuluks arvestatud 700 eurot.

Sellisel juhul väheneb riigieelarvesse laekuv tulu matusetarvete ja –teenuste käibemaksu alandamisest ligikaudu ühe miljoni euro võrra.