Sadama esindaja kinnitab, et reisiterminalides asuvad eskalaatorid on tehniliselt korras ja pidevalt hooldatud ning neile on paigaldatud ohutusnõuetele vastavad seiskamisnupud ohuolukordade tarbeks.

Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro ütles Delfile, et antud eskalaatori on üle vaadanud ka tehnilise järelevalve amet ning hinnanud selle töökorras olevaks.

"Oleme seisukohal, et asetleidnud kahetsusväärse, inimfaktorist tingitud õnnetusjuhtumi ärahoidmine ei oleks olnud meie võimuses," ütles Arro.

Arro sõnul leidis kahetsusväärne õnnetusjuhtum aset 19. augustil D-terminalis Helsingist laevaga Tallinnasse saabunud Itaalia kodanikuga, kes sai eskalaatoril toimunud kukkumise tagajärjel vigastusi. Ajaleht MK Estonija avaldas eile loo, mis tugines õnnetust pealtnäinud Andrei jutule.

Mees rääkis ajalehele, et eskalaatoril alla sõitnud inimestest oli tema sõnul üks silmnähtavalt purjus ning kukkus, kukkudes aga tõukas ta pikali eaka Itaalia päritolu naise, kes jäi juukseidpidi eskalaatori vahele ja see tõmbas naise peanaha kuklast kulmudeni ära.

Naine viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kust ta sai abi. Tänaseks on tema ravi lõppenud, öeldi haiglast Delfile.

"Meile teadaolevalt oli õnnetuse põhjuseks tuvastamata meesterahva kukkumine eskalaatoril, millega kaasnes ka teiste eskalaatoril viibivate inimeste kukkumine," kirjeldas Arro juhtunut. "Märganud kukkumist, peatas tööl olnud turvamees koheselt eskalaatori ning kohe kutsuti kohale kiirabi ja politsei."

Arro kinnitusel sai eskalaatoril viibinud inimestest ainsana vigastusi Itaalia kodanik.

Kannatanu kahjunõuet esitanud pole, küll aga pealtnägija

Arro sõnul edastas Tallinna Sadam kannatanule omapoolse vabanduse seoses juhtunuga, samuti anti õnnetuse toimumise järgselt kannatanule juhised, kuidas ta peaks käituma ja kelle poole pöörduma.

"Avaldame lootust, et kannatanu on tänaseks tervenenud," sõnas Arro. "Tänase päeva seisuga ei ole kannatanu meile mingisuguseid nõudeid esitanud, samuti ei ole sadam juhtunuga seoses maksnud kellelegi kompensatsiooni."

Arro väitel tegi Tallinna sadam koostööd kannatanu reisibürooga, kes vahendas informatsiooni kannatanud kindlustusfirmale. "Samuti on meie töötajad suhelnud Itaalia saatkonnaga ning edastanud neile oma kaastunde," lisas Arro.

Arro sõnul on meedia poole pöördunud õnnetust pealt näinud mees esitanud Tallinna Sadamale avalduse, milles nõuab sunnitult pealtnähtud kannatuste eest kompensatsiooni summas 25 000 eurot.

"Ta nõuab oma tervise ja elu kallale kippumise eest 25 000 eurot," tsiteeris Arro esitatud avaldust. "Seda ei ole Tallinna Sadam kindlasti nõus maksma."

Arro sõnul on antud loo juures kahetsusväärne just see, et üks inimene soovib teise inimese kannatusest kasu lõigata.

Vana eskalaator asendati liikuva kaldteega

Arro sõnul läbib Tallinna sadamaid aastas ligi 8,5 miljonit reisijat ja aeg-ajalt tuleb ette ka õnnetusi. "Enamjaolt on need kahjuks tingitud, kas siis kannatanud või õnnetuse põhjustaja ebakainest olekust," möönis ta.

Arro sõnul ei saa väita, et sadam pole midagi kukkumiste osas ette võtnud. Ta tõi näiteks, et endises B-terminalis asendati Eesti vanim eskalaator liikuva kaldteega. Lähiaastate investeerimisplaanides on aga A-terminali eskalaatorite asendamine.

"Tegemist on tehniliselt keerukate ning aja- ja rahamahukate investeeringutega. Sadam otsib võimalusi ka muude meetmete rakendamiseks vähendamaks kukkumisi," lisas Arro.