Hommikul kell 9 (Eesti aja järgi kell 15) oli linnas rahulik, liiklust on tavapärasest palju vähem. Ühistransport ei liikunud, aga oli näha taksosid ja mõnd erasõidukit, sekka tavapärasest rohkem politseiautosid. Sadas vihma ja tuul oli tugev.

"Praegu on vaid järjest tugevnevad tuuleiilid. Tänavad tühjenevad arvatavasti pärastlõuna jooksul. Inimesed varjuvad siseruumidesse. Praegu oli toidupoodides veel näha viimaseid sisseoste tegevaid inimesi," kirjeldas peakonsul.

Inimesed on tema sõnul harjunud tormiks valmistuma. Orkaan Irene'i eelne tegevus ja rutiin on inimestel hästi meeles. New Yorgi linnavõimud on erinevate kanalite vahendusel teavitanud inimesi ohtlikest piirkondadest, kust on palunud inimestel lahkuda. Need on alad, mis on vee ääres ja madalal. Nendes piirkondades on politsei ja ametnikud käinud ukselt uksele ja teatanud inimestele, et nad peavad tänase päeva jooksul kodunt lahkuma. Linnas on avatud üle 70 varjupaiga.

Eesti peakonsulaadist pole veel abi otsitud - orkaani kese on rannikust kaugel. See jõuab praegustel andmetel New Jersey rannikule (u 150 km kaugusele New Yorgist lõunas) kohaliku aja järgi täna hilisõhtul või teisipäeva esimestel tundidel. 

"Eesti peakonsulaat New Yorgis asub Manhattani linnaosas suhteliselt kõrgel künkal ja mitusada meetrit veepiirist. Esindusel on topeltaknad, mis asuvad hoovi poole. Orkaan Irene’i ajal tundsime end siin väga turvaliselt," kirjeldas Schwede.

Peakonsulaat New Yorgis tel: + 1 917 849 9652 on abivajajatele avatud kuni orkaani raugemiseni 24h ööpäevas, samuti saab vajadusel konsulteerida välisministeeriumi valveametnikuga telefonil +372 53 01 9999 või +372 6377 000.