Avalduse tegid kolm erakonnajuhti - sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius, Viktor Uspaskich tööerakonnast ning Korra ja Õigluse Partei esimees Rolandas Paksas, vahendab BNS.

"Oleme kokku leppinud kolme partei koalitsiooni moodustamises, peaministriportfelli sotsiaaldemokraatidele andmises, töörühma loomises valitsusprogrammi visandamiseks ning järgmise aasta eelarve-eelnõu ülevaatamises," ütles Butkevičius avalduses.

Avaldusest selgub, et ministrikohti pole veel jagatud.

"Ärme kiirustame, ootame, ma olen ministrikandidaatide nimekirjas," ütles tööerakonna esimees Uspaskich vastuseks küsimusele, kas ta jätkab Euroopa Parlamendi liikmena või läheb tööle seimi.

Butkevičiuse sõnul hakatakse ministrikohtadest rääkima sel nädalal. Ta avaldas lootust, et uus peaminister saab valida rahandusministri.

Uue valitsuse prioriteetidest rääkides mainis sotsiaaldemokraatide liider elamute renoveerimist, küttesektori reformimist ja miinimumpalga tõstmist.

"Oleme loonud töörühma, mis vaatab üle kogu meie maksusüsteemi," sõnas Butkevičius ja lubas, et Euroopa Liidu abiraha kasutatakse ainult lisaväärtust tootvates sektorites. Sotsiaaldemokraatide liider ootab esmaspäeval telefonikõnet president Dalia Grybauskaitėlt, milles viimane peaks Butkevičiusele tegema ettepaneku valitsuse moodustamiseks.

Korra ja Õigluse Partei esimehe Rolandas Paksase sõnul on äärmiselt oluline kiiresti agenda paika saada ja hakata seda ellu viima.

Kolm erakonda teatasid avalduses, et kavatsevad pärast lõplike valimistulemuste selgumist koalitsioonileppe allkirjastada.

Samad mehed sõlmisid eelkokkuleppe valitsuskoalitsiooni moodustamiseks juba seimivalimiste esimese vooru järel.

Leedu keskvalimiskomisjoni esialgsete tulemuste kohaselt on kolmel erakonnal 79 parlamendikohta 141-st, millest sotsiaaldemokraatidele kuulub 38, tööerakonnale 30 ning Korra ja Õigluse Parteile 11.