„Mis puutub Euroopa Parlamendi tehtud ettepanekuid piiranguteks, võin ma öelda, et me oleme need väga tähelepanelikult teadmiseks võtnud,“ rääkis Euroopa Liidu välispoliitika juhi Catherine Ashtoni pressiesindaja Kuku raadiole, vahendab BNS.

Eesti eurosaadiku Kristiina Ojulandi koostatud raport soovitab kehtestada viisapiirangud ja varadevastased sanktsioonid suuremahulise korruptsioonivõrgustiku paljastanud Sergei Magnitski hukkumise eest vastutavate Venemaa riigiametnike suhtes. Lisaks kutsutakse raportis üles rakendama sarnaseid piiranguid kõigi Venemaa riigiametnike suhtes, kes on rikkunud inimõigusi või on süüdi korruptsioonis.

„Nagu te teate, on piirangute ja sanktsioonide poliitika rakendamine kõige äärmuslikum poliitikategemise võimalus, see on väga tundlik instrument ja selliseid meetmete rakendamist kaalutakse tavaliselt väga erilistel puhkudel kui Euroopa Liit on selleks oma suunised andnud,“ ütles Maja Kocijančič.

„Ja loomulikult nende jõustamine nõuab kõigi liikmesriikide üksmeelset tahet,“ viitas paruness Ashtoni kõneisik Kocijančič kõige suuremale tõkkele, mis sanktsioonide kehtestamise ees seisab.

Kuna Euroopa Parlamendi teisipäevasel otsusel on ainult soovituslik iseloom, peavad sanktsioonide jõustamiseks nendes kokku leppima kõik Euroopa Liidu liikmesriigid ühiselt. Sellekohane ettepanek tuleb Euroopa Liidu välisministrite nõukogule otsustamiseks teha Euroopa välisteenistusel, kui ta seda vajalikuks peab.

Ojulandi koostatud raporti kohaselt on Magnitski surmaga seotud umbes 60 Venemaa kõrget ametnikku.