Kristjan Lepiku finantsportaal Tark Investor annab hüva nõu. Riski hajutamine on portfellistrateegia, mis jaotab varad riski vähendamiseks erinevate investeeringute ja varaklasside vahel, vähendades sellega portfelli üldist riskitaset.

Kuigi riski hajutamine vähendab investeerimisportfelli riskitaset ei pea see tingimata vähendama portfelli tootlust. Riski hajutamist on rahamaailma peetud ainukeseks "tasuta lõunasöögiks".

Lihtsamalt öeldes, kui investeerite väärtpaberitesse, siis ei tasu panustada ainult ühele-kahele aktsiale või võlakirjale. Neid ei tasu ka alati ühel ajaperioodil osta, vaid pigem hajutatult ja erineva hinnaga.

Teinekord on mõistlik kasutada ka erinevate portfellihaldurite teenuseid.

Samamoodi, raha ja vara hajutades, oleks teatud juhtudel mõistlik ka sääste erinevates pankades hoiustada või omada arvelduskontosid mitmetes pankades. Ka väljapool Eestit.

Peale väärtpaberitesse investeerimise ja hoiustamise võiks alati mõelda ka kinnisvara peale, majadesse ja korteritesse panustamisele. Ka maa ja metsa kokkuostmine on pikemas perspektiivis kaalumistväärt.

Kui olete kunstihuviline, siis võiks silmad-kõrvad lahti hoida ka kunstioksjonite asjus. On teoseid, mis ajas ainult hinnalisemaks muutuvad.

Ja mitte kunagi ei tasuks ära unustada haridusse investeerimist. Hea haridus, oskus midagi hästi teha ei jäta kunagi nälga.

Delfi lugeja, kirjelda palun, kuidas sina endale pensionisammast kasvatad. Miks ja millesse investeerid?

Ootame teie kirju aadressil rahvahaal@delfi.ee, kasutada võib ka lehe vasakul servas olevat vormi ja postitada lugusid oma kasutajakonto alt.