„Ma arvan, et isegi kui elu algab selles kohutavas vägistamisolukorras, on see midagi, mida jumal teha kavatses,“ ütles Mourdock teisipäevases teledebatis ABC Newsi vahendusel.

Pärast väitlust seletas Mourdock oma seisukohti edasi.

„Kas te kavatsete kuidagi väita, et jumal määras vägistamise ette? Ei ma ei arva nii,“ ütles Mourdock. „Igaüks, kes seda väidab, on haige ja ärapööranud. Ei, see pole isegi lähedal sellele, mida ma ütlesin.“

Demokraadid ei raisanud hetkegi aega ja sidusid Mourdocki avalduse kohe vabariiklaste presidendikandidaadi Mitt Romneyga, kes on Indianast pärit Mourdockile isiklikult toetust avaldanud.

„Richard Mourdocki vägistamiskommentaarid on ennekuulmatud ja naisi alandavad. Kahjuks on need saanud tänapäeva vabariikliku partei naiste tervist puudutava platvormi lahutamatuks osaks, kuna kongressi vabariiklased nagu Paul Ryan on näinud vaeva, et muuta ebaseaduslikuks kõik abordid ja isegi kitsendada vägistamise definitsiooni,“ ütles demokraatide rahvusliku komitee esinaine Debbie Wasserman Schultz oma avalduses.

Romney kampaaniameeskond distantseeris ennast Mourdockist.

„Kuberner Romney ei nõustu Richard Mourdocki kommentaaridega ja need ei peegelda tema seisukohti,“ ütles kampaania pressiesindaja Andrea Saul.