Euroopa Parlament pidas vajalikuks taastada eelarves 1,9 miljardi euro suurune summa majanduskasvu ja tööhõive edendamiseks. Sellises mahus kärpeid pakkus välja juulis toimunud ülemkogu. Saadikute hinnangul on majanduskasvuks vaja rahastada eelkõige teadustegevust, ettevõtlust ja tööhõivemeetmeid, teatab Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis.

Kärped ohustavad ka selliseid programme nagu Erasmus Mundus, elukestev õpe ja Euroopa Liidu teaduse 7. raamprogramm, mille rahastamine 2012. aastal peaaegu lõppes ning mille osas pidi Euroopa Komisjon esitama täna täiendava paranduseelarve.

Euroopa Parlamendi saadik Giovanni La Via (EPP; Itaalia), kes on Euroopa Parlamendi raportöör üldeelarve osas, soovitab vältida 2013. aastal eelarvelünki: "Me nägime seda ette ja soovime järgmise aasta eelarves vältida hilisemaid "kokkulappimisi". Viimane asi, mida ettevõtted, teadlased, üliõpilased ja teised Euroopa Liidu programmidest osasaajad vajavad, on ebakindlus komisjoni kohustuste suhtes. Loodame, et liikmesriikide rahandusministrid mõistavad seda ja järgivad kasvupakti, milles riigijuhid juunis toimunud ülemkogul kokku leppisid."

Resolutsioon võeti vastu 492 poolt, 123 vastu ja 82 erapooletu häälega.

Toetus regionaalpoliitikale, põllumajandusele ja rahuprotsessile

Saadikud hääletasid selle poolt, et taastataks 1,6 miljardi euro suurused nõukogupoolsed kärped regionaalpoliitikas ning suurem osa põllumajanduses väljapakutud kärpeid.

Palestiina ja Lähis-Ida rahuprotsessiga seotud kulutuste tarvis hääletasid saadikud mitte üksnes 200 miljoni euro suuruse summa taastamise poolt eelarves, nii nagu nägi ette komisjoni koostatud eelarveprojekt, vaid lisasid sellesse alalõiku täiendavad 100 miljonit eurot.

Administratiivkulud: teha rohkem vähemaga

Saadikud nõustusid, et Euroopa Parlamendi eelarvet vähendatakse 8,9 miljoni euro võrra, võrreldes esialgse projektiga. See tähendab 1,9 protsendilist eelarve kasvu võrreldes 2012. aastaga, mis vastab inflatsioonimäärale, kuid reaalselt eelarve väheneb, kuna Horvaatia liitumine Euroopa Liiduga vähendab vahendeid eelarve teistes osades.

Järgnevad sammud

Pärast Lissaboni lepingu jõustumist toimub komisjoni koostatud eelarveprojekti osas vaid üks lugemine. Sellele järgneb 21 päeva pikkune lepitusprotsess nõukogu ja parlamendi vahel. Lepitusmenetlus algab reede, 26. oktoobri õhtul ja lõpeb reedel, 9. novembril. Juhul, kui pooled jõuavad kokkuleppele, pannakse eelarve eelnõu lõplikule hääletusele Euroopa Parlamendi novembrikuu täiskogul Strasbourg'is.