"Edastan teile minu ja Kataloonia valitsuse õnnesoovid teie ja Šoti valitsusjuhi vahel saavutatud kokkuleppe puhul," seisab presidendi kirjas Briti peaministrile David Cameronile, kus on ka kirjas, et nii Ühendkuningriik kui ka Šotimaa lõid rahvusvahelise standardi, vahendab BNS.

"Meie riik jälgib seda protsessi, mille te käima lükkasite, tähelepanelikult. Usume, et Kataloonia ja Šotimaa vahel on sarnasusi, kuigi nende poliitiline, majanduslik ja sotsiaalne olukord on erinev," ütles Mas.

Briti peaminister Cameron ja Šotimaa iseseisvusmeelne valitsusjuht Alex Salmond sõlmisid esmaspäeval kokkulepe rahvahääletuse korraldamises Šotimaa iseseisvuse küsimuses.

"See kokkulepe näitab ilmekalt, et demokraatlikus ühiskonnas on võimalik arvesse võtta seda, kuidas inimesed valimiskabiinis hääletavad," nentis president Mas.

President teatas septembris Kataloonia pealinnas Barcelonas, et regioon peaks enesemääramisõiguse kasutamise üle rahvahääletuse korraldama, isegi kui Hispaania keskvalitsus on sellele vastu.

Kataloonia autonoomses piirkonnas toimuvad 25. novembril ennetähtaegsed valimised, mille president Mas kuulutas välja pärast seda, kui Hispaania peaminister Mariano Rajoy lükkas tagasi tema ettepanekud anda piirkonnale maksu- ja eelarvepoliitikas rohkem võimu.