Kas Äripäev on avastanud tõendeid, et Andrus Ansip omas Tartu linnapeana varjatud osalust Neinar Seli ärides?

Äripäeva kogutud info tekitab küsimuse, kas Andrus Ansip on oma ärihuvisid varjanud? See küsimus tekib järgmiste faktide tõttu

1. Pärast Tartu linnapeaks saamist sai Andrus Ansipile kuulunud ettevõtte Luik Invest omanikuks advokaat Helmut Pikmets. Sageli kasutatakse advokaadi abi selleks, et oma ärihuve varjata. Kahjuks peaminister Ansip ei olnud nõus selle tehingu tagamaad selgitama. Näiteks seda, kuidas Pikmets sai teada, et Ansip tahab oma ettevõtte maha müüa. Üllatav on ka see, et advokaat Pikmetsalt läks Luik Invest Andrus Ansipi poolvenna Ivar Ansipi omandusse. Vastuseta on küsimus, miks Ansip kohe ettevõtet oma poolvennale ei müünud, vaid seda tegi advokaat ja pärast seda kui ettevõttel enam vara ei olnud?

2. On tähelepanuväärne, et see sama advokaat, kes sai Ansipi firma omanikuks, sai vähem kui aasta hiljem osta Tartu linnalt ühe kinnistu, mis müüdi vähem kui aasta hiljem edasi ja teeniti sellelt tehingult üle 8 miljoni krooni tulu. Osa teenitud rahast liikus lõpuks Neinar Seliga seotud ettevõttesse, osa ehk 2 miljonit krooni sai keegi, keda üritatakse varjata.
Seda tehingut aitas teha üks Panama firma. On tekkinud kahtlus, et selle Panama firma taga on inimesed, kes elavad Eestis või kelle äritegevus on Eestis. Kuna tegemist on offshore-firmaga, siis võib selle firma kasutamise põhjus olla kellegi varjamine.

Andrus Ansip on Tartus asuva Sõpruse poe kinnistu müüki kommenteerides öelnud, et kõik tehti korrektselt. Äripäev aga ei kirjutanudki reedel, et müügiprotsess oli ebakorrektne. Me kirjutasime sellest tehingust, sest tehinguga seotud isikut või isikuid on üritatud varjata. Kui selle tehingu puhul poleks midagi häbeneda, siis ei tohiks olla ka põhjust asjaosaliste varjamiseks. Oluline on see teema seetõttu, et salapärane Panama firma võib tegutseda ka praegu. Seetõttu ei ole tegemist mingi vana juhtumiga. Andrus Ansipi linnapeaks oleku ajal Tartus toimunud tehinguid uurides me lihtsalt selle seose Ansipi tehingupartneriks olnud advokaadi ja offshore-firma vahel avastasime.

Kas seetõttu oli Ansip linnapeana Seli äride suhtes soosiv?

Meie hinnangul on Ansip Tartu linnapeana Neinar Seli äri soosinud ja sellest on ka varem meedias kirjutanud ning sellele on juhtinud tähelepanu ka mitmed Tartu poliitikud. Mis on aga selle soosimise põhjuseks olnud, sellele me vastata ei oska.

Tartu tehinguid uurides avastasime, et linnaga on teinud koostööd firmad, kelle partneriteks on omakorda olnud offshore-firmad. Lisaks on osade tehingutega olnud seotud advokaat Helmut Pikmets, kes on omakorda olnud tehingupartneriks nii Ansipile kui Selile. Võimalik, et sellele on väga lihtne selgitus ja tegemist on juhusliku kokkulangevusega. Kahjuks ei olnud Neinar Seli, Andrus Ansip ja Helmut Pikmets nõus ilmnenud suhteid selgitama. Äripäev saatis esimesed küsimused juuni lõpus ja ootasime vastuseid oktoobri alguseni. Ansip olulistele küsimustele ei vastanud, Seli üritas mitu korda ajakirjanike küsimuste eest pageda ja Pikmets valis samuti vaikimistaktika.

Kas Ansip varjas ja varjab siiani oma osalust advokaat Helmut Pikmetsa nimel?

Vastasime juba eespool sellele küsimusele.

Miks oli Äripäeva lugu nii segane? Kas te kartsite kohtusse kaebamist ja ei julgenud selgelt välja öelda seda, mida te kahtlustasite?

Me saame väita seda, mida suudame faktiliselt tõendada ja juhtida oma artiklitega olulistele küsimustele tähelepanu. Uuriva ajakirjanduse ülesanne on eelkõige juhtida tähelepanu asjaoludele, mis tunduvad kahtlased või ebaeetilised. Kahjuks ei ole uurimisasutused tundnud huvi Tartus toimunud tehingute vastu ja seetõttu pole ka paljusid fakte teada.

Me ei karda võimalikke kohtuvaidlusi, meie eesmärk on kirjutada faktitruult.