Sotsiaaldemokraadid leiavad, et Partsi usalduskrediit valitsuse liikmena on lõplikult ammendunud. “Juhan Parts vastutab otseselt ebaseaduslike ning riigile kahjulike otsuste eest, mis lähevad meile maksma vähemalt 650 miljonit eurot, vanas rahas niisiis umbes kümme miljardit Eesti krooni” rõhutas sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser.

Ajakirjanduse andmetel hoiatati ministrit, et Alstomiga koostööleppe sõlmimine Narvas Eesti Energia uue elektrijaama esimese ploki ehitamiseks on nii riigihankeseaduse kui karistusseadustiku rikkumine. “Esindades 100% Eesti Energia aktsiapaki omanikku oli minister kahtlemata teadlik, et nende rajamine ei ole ka majanduslikult põhjendatud ega äriliselt õige otsus,” lausus Mikser.

Kuuendat aastat ametis olev majandusminister tegi teadlikult ja tahtlikult otsuseid, mis on ebaseaduslikud ja Eesti riigile kahjulikud, teatab SDE. Eesti Energia on tänaseks avalikkusele teadaolevalt ka tungivalt soovitanud mitte uute energiaplokkide lepinguid sõlmida, kuid minister Parts survestas neid fakte eirates järjekindlalt energiafirmat.

Sotsiaaldemokraatlik erakond on viimase poolteise aasta jooksul korduvalt juhtinud minister Partsi tähelepanu sellele, et uute plokkide ehitamine ei ole mõistlik. Nii Eesti Energia kui riigikontroll on rõhutanud, et põlevkivienergia ei ole juba lähitulevikus konkurentsivõimeline.

Lisaks Eesti Energia uute plokkide ehitusele on majandus- ja kommunikatsiooniministri haldusalas otsese vastutusvõimetuse või poliitiliste juhtimisvigade tõttu lugematuid tõsiseid probleeme. Vead avatud elektriturule üleminekust teavitamisel, passiivsus elektri hinnatõusu leevendamisel, küsitavused seoses paljude tee-ehitushangetega ja möödalasud rahvusliku lennukompanii Estonian Air ja Eesti Interneti Sihtasutuse juhtimisel mõjutavad paratamatult kõigi Eesti inimeste elu.

Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et minister, kelle ametisoleku ajal on tehtud sedavõrd palju juhtimisvigu ja ekslikke otsuseid, ei saa oma ametis jätkata.