Esialgsetel andmetel ei olnud tüdruku elu ohus, kuid tema seisundi üle tuntakse üha suuremat muret ning mõnedel andmetel võib ta vajada ravi välismaal, vahendab BBC News.

Pakistani Talibani esindaja Ehsanullah Ehsan ütles BBC urdukeelsele toimetusele, et tüdrukut rünnati, sest ta on Talibani-vastane ja ilmalik.

Yousafzai pälvis avalikkuse tähelepanu 2009. aastal, kui ta kirjutas BBC urdukeelsele toimetusele päeviku elust orus võimu haaranud Talibani võitlejate valitsemise all.

Rünnaku mõistsid pea kohe hukka Pakistani poliitikud ja avaliku elu tegelased.

President Asif Ali Zardari ütles, et teisipäevane rünnak ei kõiguta Pakistani otsustavust võitluses islamistlike mässulistega ega valitsuse tahet toetada naistele hariduseandmist.

Peaminister Raja Pervez Ashraf ütles: „Me peame võitlema sellega seotud mõtteviisiga. Me peame selle hukka mõistma... Malala on nagu minu tütar ja ka teie oma. Kui see mõtteviis peale jääb, siis kelle tütar poleks ohus?“

Rünnaku mõistsid hukka enamik Pakistani peamistest parteidest, telekuulsused ja inimõigusteorganisatsioonid.

Pakistani inimõigustekomisjoni ametnik Kamila Hayat kiitis Yousafzaid mässulistele vastuhakkamise eest ja sõnumi saatmise eest üle maailma, et Pakistani tüdrukud julgevad oma õiguste eest seista. Samas väljendas ta muret selle üle, et teisipäevase tulistamise tõttu võivad teised lapsevanemad mitte lasta oma lastel Talibani vastu sõna võtta.

„See on rünnak julguse vaigistamiseks kuuli läbi,“ ütles Hayat. „Need on jõud, mis tahavad viia meid pimedasse ajastusse.“

Yousafzai liikus koos veel vähemalt ühe tüdrukuga, kui teda rünnati. Sündmuste käigu kohta on aga erinevaid versioone.

Kohalike allikate teatel peatas habemega relvastatud mees koolitüdrukuid täis auto ja küsis Malala Yousafzaid nimepidi, enne kui avas tule. Politsei teatel avasid tundmatud relvastatud mehed tule koolitüdrukute pihta, kui nad hakkasid bussi sisenema.

Yousafzai sai haavata pähe ja mõnedel andmetel ka kaela. Viga sai ka üks teine tüdruk.

Taliban hõivas Swati oru 2007. aasta lõpus ning oli seal de facto võimul, kuni Pakistani relvajõud rühmituse 2009. aastal välja ajasid.

Võimul olles sulges Taliban tüdrukute koolid, kehtestas šariaadiseadused ning keelas näiteks autodes muusika mängimise.